Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vymaňte sa z pazúrov jesennej depresie!

S príchodom chladných a sychravých dní sa mnohým zhoršuje nálada. Ráno sa vám ťažko vstáva, nič sa vám nechce, ani komunikovať s okolím.

Pýtate sa, čo sa to vlastne s vami deje? Tak to má na svedomí jesenná depresia. Ako proti nej bojovať a čo na ňu zaberá? Ponúkame vám niekoľko osvedčených rád.

Upršané počasie vedie k mrzutosti a zlej nálade

Príčinou jesennej depresie je, že v tomto období sa v nás mení vnútorný rytmus, čo sa prejavuje i zvýšeným počtom chorôb. S ubúdajúcimi teplými slnečnými lúčmi a pribúdajúcim chladom to neznamená nič výnimočné. Práve nervozita z nedostatku svetla vedie aj k nespavosti a k striedaniu nálad.

Symptómy jesennej depresie

Jedným z typických príznakov je nedostatok podnetov, ktoré by vás nejakým spôsobom motivovali. Práve naopak, stáva sa, že človek upadne do letargie a má pocit, že ho nič zmysluplné nenapĺňa. Nezvyčajnou nie je ani zvýšená hladina dráždivosti, čoho dôsledkom je vyhľadávanie nezmyselných hádok.

Problémy môžu nastať aj so spánkom. Začnete nadmerne dlho spávať, ale i napriek tomu sa cítite neodpočinutí a unavení. V tomto období môžete aj častejšie plakať a oveľa citlivejšie reagovať na podráždenie či fyzickú bolesť. V konečnom dôsledku - ak depresii podľahnete úplne, začnete pesimizmus a depresívne nálady prenášať do všetkých oblastí svojho života. Pri ťažkých a neovládateľných stavoch by ste mali vyhľadať pomoc odborníka.

Ako sa môžete dostať do formy

1. Pravidelne sa venujte nejakej fyzickej aktivite, ktorá vás správne "nabudí". Práve pri nej sa tvoria hormóny šťastia, ktoré ovplyvnia i vaše zmýšľanie.

2. Vyberte sa s priateľmi do sauny, ktorá veľmi blahodarne pôsobí na ľudský organizmus.

3. Neseďte doma a choďte sa aj v daždivom počasí na prechádzku. Veď v konečnom dôsledku to môže byť i príjemné.

4. Započúvajte sa do tónov dobrej hudby. Skúste napríklad relaxačnú, pri ktorej sa oddáte príjemnej meditácii.

5. Choďte sa zabaviť do kina, divadla, alebo si len tak poseďte s priateľmi pri káve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu