Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Liečba zubov napreduje, stojí to však peniaze, zhodli sa lekári

BRATISLAVA - Liečbu zubných kazov pomocou laseru či ozónu a ďalšie najmodernejšie spôsoby starostlivosti o chrup môžu v posledných rokoch využívať aj slovenskí pacienti.

Za vyššiu kvalitu či menej bolestivé zákroky si však aj viac priplatia, vyplynulo z ankety ČTK medzi zubnými lekármi a výrobcami stomatologickej techniky. Z väčšiny ambulancií sa preto neraz strach naháňajúci tón tradičnej vŕtačky nevytratil. Novinkám v zubárskej technike je venovaná aj trojdňová výstava, ktorá sa dnes začína v bratislavskej Inchebe.

"Špičkové ambulancie dokážu absorbovať všetky novinky, nie sme veľmi pozadu," povedal o pokroku v liečbe chrupu na Slovensku prednosta Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Vladimír Javorka. K slovenským pacientom sa podľa neho najnovšie vynálezy dostávajú s dvoj až trojročným oneskorením za najvyspelejšími štátmi, čo je len minimálne meškanie.

V ambulanciách sa preto už objavili aj takzvané laserové vŕtačky či liečba kazov ozónom. Lekári prostredníctvom nich dokážu odstrániť poškodené časti zubu či baktérie, ktoré kaz spôsobujú, menej bolestne a lepšie než vŕtačkou. "Pokiaľ sa prístroj správne nastaví, tak preparácia je prakticky bezbolestná," povedal o liečení laserom bratislavský zubný lekár Jozef Šesták.
Povrch ošetrovaného miesta je navyše podľa neho drsnejší a tým vhodnejší pre takzvané biele plomby. Ošetrenie laserom je však približne o tretinu drahšie než bežnou vŕtačkou, poznamenal Šesták. Napríklad pri vŕtaní predného zuba by pacient zaplatil 650 korún (21,58 eura), pri ošetrení laserom 1000 korún (33,19 eura), dodal.

Nový prístroj má totiž hodnotu asi 1,5 milióna korún (50.000 eur), pričom približne za rovnakú sumu možno pri použití bežných prístrojov vybaviť celú zubársku ambulanciu, vyplynulo z vyjadrení lekárov. Pokrok však podľa zubnej lekárky Jarmily Vodovej z Piešťan napreduje aj vo vývoji tradičných vŕtačiek. "Pri vŕtaní vzniká menej tepla aj vibrácií, čím je zákrok šetrnejší," poznamenala. Rýchly postup pri zdokonaľovaní stomatologickej techniky potvrdil aj šéf Slovenskej komory zubných lekárov Ján Gašič. "Dnes už je desaťročný stroj prakticky bezcenný," povedal o súprave vŕtačky. Každé dva až tri roky zubári navyše podľa neho menia opotrebované koncové časti zariadení.

Krok so svetovými trendmi sa snaží udržať aj slovenský výrobca stomatologickej techniky spoločnosť Chirana-Dental z Piešťan, ktorá nadviazala na tradíciu podnikov z čias socialistického Československa. "Za obdobie ostatných 10 rokov máme tretiu generáciu stomatologických súprav a kresiel," uviedli zástupcovia firmy. Na inováciách podľa nich pracuje tím asi 40 vývojových pracovníkov. Spoločnosť zaznamenala v posledných rokoch na Slovensku rast predaja, naďalej však asi 95 percent výrobkov smeruje do zahraničia, napríklad Ruska, Ukrajiny, Poľska, ale aj Nemecka, Rakúska, Francúzska, Talianska či Saudskej Arábie. Slovenskí zubári si okrem domácej ponuky môžu vybrať aj techniku zo zahraničia, potvrdila spoločnosť JamrichDenta z obce Dolný Lopašov v piešťanskom okrese, ktorá dováža vybavenie z Fínska.

Bez ohľadu na výrobcu však podľa Gašiča najmä začínajúci lekári čelia ťažkostiam, kde nájsť na nákup techniky a úpravu priestorov zdroje. Zvyčajne si časť peňazí požičajú z banky a časť hodnoty vybavenia splácajú aj formou lízingu, dodal šéf zubárskej komory.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu