Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Anjelikov zakrývalo šesť vrstiev!

Reštaurátori v Turni nad Bodvou odhalili nevšedné maľby. Zobraziť galériu (4)
Reštaurátori v Turni nad Bodvou odhalili nevšedné maľby.

TURŇA NAD BODVOU - Nevšedný objav sa podaril dvojici akademických maliarov. Pri reštaurátorskom výskume v gotickom kostole v Turni nad Bodvou (okres Košice-okolie) naďabili na zachované nástenné maľby anjelikov a svätcov. Na múroch ich pritom zakrývalo až šesť vrstiev!

"Všetky maľby, pravdepodobne zo začiatku 15. storočia, sú vo veľmi dobrom stave a nachádzajú sa vo svätyni, ktorá je z konca 14. storočia. Koľko ich je spolu, ukáže budúcnosť. V samotnej sedílii, určenej na sedenie cirkevného kléra, sú štyria anjeli s rúškom. Za oltárom však postupuje i ďalší pás malieb svätíc aj so skupinovým výjavom anjelov," prezradil košický reštaurátor Peter Gomboš, s ktorým spolupracoval kolega Ľubomír Cáp. Viac však zrejme rozlúštia historici. Hodnota objavených malieb je však nevyčísliteľná! "V tejto kvalite, porovnateľnej s tabuľovými gotickými maľbami, totiž neviem na Slovensku o podobných detailne prepracovaných nálezoch. Autorstvo je síce neznáme, no pátranie po maliarskej dielni nemusí byť neúspešné," dodal Gomboš.

Záznamy o fungovaní farnosti sa zachovali z trinásteho storočia, keď sa vyberali tzv. desiatky. Postupne kostol prechádzal ďalšími zmenami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu