Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Až tretina českých detí je nemanželských

PRAHA - Podľa národných štatistík totiž slobodné Češky vlani priviedli na svet 40-tisíc potomkov, čo predstavuje tretinu z celkového počtu detí narodených v roku 2007 (114 047 živých detí).

Kým v roku 1990 tvorila skupina nemanželských detí sotva 8,6 percenta z celkového počtu pôrodov, už o desať rokov sa ich počet strojnásobil.

Paradoxom je, že počet slobodných matiek stúpa aj napriek finančným nevýhodám, ktoré so sebou prinášajú pôrody mimo manželstiev. V súčasnosti totiž štát v rovnako dlhom časovom úseku - 28 týždňov, vypláca sociálne dávky pre deti narodené v manželstvách i mimo nich. "V roku 2008 by sa neúplným rodinám ich status nemal vyplatiť," uviedla Sylva Höhne z Výskumného ústavu práce a sociálnych vecí Českej republiky.

Podľa Höhneovej síce slobodná matka s nízkym príjmom dostane v rámci materskej dovolenky o tristo českých korún (asi 365,7 Sk/ 12,14 €) viac než vydatá, no neskôr v podstate o tieto peniaze príde v rámci vyplácania sociálnych dávok pri rodičovskej dovolenke. Vláda tak odstránila až dvojtisícový rozdiel pri vyplácaní dávok matkám bez partnera, ktorý bol v platnosti v minulom roku.

Podľa odborníkov však ani tento rázny krok nemusí priniesť želaný efekt, ženy a muži sa totiž do manželstva veľmi nehrnú. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu