Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Podľa EÚ klonovanie škodí zvieratám

Brusel - Klonovanie môže ohroziť zdravie zvierat, neexistuje však jednoznačný dôkaz o tom, že konzumácia mäsa a mlieka z takýchto živočíchov by bola pre ľudí riskantná.

Vo štvrtok to vyhlásila Európska únia vo svojej vedeckej štúdii. Európska komisia uviedla, že "pre absenciu údajov sú ešte niektoré otázky ohľadom potravinovej bezpečnosti stále otvorené Predstava, že by mäso a mlieko z klonovaných zvierat skončilo na pultoch supermarketov je v Európe pravdepodobne ešte stále ďaleko.

Európska komisia v súčasnosti skúma, či by jedlo získané z klonovaných zvierat mohlo byť povolené. EK prisľúbila vziať v tejto otázke do úvahy aj názory Európanov a v súčasnosti pripravuje na túto tému prieskum verejnej mienky.

Zatiaľ čo agentúra EÚ zaoberajúca sa potravinovou bezpečnosťou sa jasne zhodla na tom, že konzumovanie mäsa z klonovaných zvierat - predovšetkým mladších ako pol roka - môže pre ľudí predstavovať riziko, konkrétne závery o konkrétnych ohrozeniach sú oveľa menej jednoznačné.

"Žiadny jasný dôkaz, ktorý by preukázal existenciu rozdielov medzi potravinovými výrobkami z klonovaných a neklonovaných zvierat, sme nenašli," povedal Vittorio Silano, šéf vedeckej pobočky agentúry zaoberajúcej sa potravinovou bezpečnosťou. V reakcii na správu EÚ organizácia zaoberajúca sa starostlivosťou o zvieratá Eurogrup for Animals (Európska skupina pre zvieratá) vyzvala úniu, aby klonovanie zakázala.

"Spotrebitelia v Amerike ani v Európe nechcú jedlo z klonovaných zvierat, tak prečo ho ponúkať?" opýtala sa šéfka skupiny Sonja Van Tichelen.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu