Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Lístky na vlak dávajú s cenou v korunách i v eurách

Bratislava - Lístky na vlak sú oddnes s cenou vytlačenou v slovenských korunách, ale aj v eurách.

"Na cestovnom doklade je konečná suma vyjadrená v slovenských korunách, informatívne v eurách a je na ňom vytlačený konverzný kurz," informoval agentúru SITA hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Miloš Čikovský. Podľa neho lístky s cenou v eurách vydávajú v takmer všetkých pokladniciach, naďalej zostáva pár miest, kde dostať iba lístok s cenou v korunách, pretože nie sú napojené na elektronický systém predaja lístkov.

Za lístky sa dá všade platiť len v slovenských korunách. Duálne zobrazovanie cien sa netýka cestovných lístkov s predtlačenou cenou - blokových a útržkových lístkov a automatov. Cenník cestovného v oboch menách bude na priamo na automate, prípadne bezprostredne vedľa neho.

Medzinárodné cestovné sa riadi rozdielnymi pravidlami. Podľa Čikovského na takýchto lístkoch je suma vyobrazená v slovenských korunách a v eurách, ale cestovné sa neprepočítava cez konverzný kurz. Na európskych železniciach sa používa tzv. jednotný železničný kurz, ktorý raz mesačne stanovuje dopravca.

"Kurz je zverejňovaný v Prepravnom a tarifnom vestníku vydávanom ministerstvom dopravy. Konverzný kurz sa teda na cestovný doklad netlačí," dodal Čikovský. Cestujúci zaň môže zaplatiť v našej domácej mene, vo vybraných staniciach aj v eurách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu