Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Kedysi liek proti alergii, dnes nádej pre ľudí s "Alzheimerom"

Liek, ktorý kedysi liečil alergiu, môže byť novou nádejou pre ľudí trpiacich Alzheimerovou chorobou.

Podľa novej štúdie, liečivo, ktoré v minulosti predávali Rusku a neskôr nahradili účinnejšou látkou, "výrazne zlepšilo" stav pacientov s miernym až stredným štádiom choroby. Americkí vedci zistili, že liek zlepšuje pamäť, správanie a u ľudí s demenciou schopnosť vykonávať jednoduché aktivity ako jedenie.

V experimente, na ktorom sa zúčastnilo 183 ľudí s neliečeným ochorením, používali dimebon a tabletky s placebom. Dobrovoľníci, ktorí dostali antihistaminikum, vykazovali po šiestich mesiacoch v testoch na pamäť lepšie výsledky než tí, ktorým podávali pilulky neobsahujúcu liečivo.

Odborníci stále presne nevedia, ako látka funguje. Pokusy na zvieratách odhalili, že dimebon má ochranný efekt na neuróny v mozgu. Vedúca štúdie Rachelle Doody z Vysokej školy medicíny v Houstone (štát Texas) zdôraznila potrebu ďalších experimentov. "Nutne potrebujeme v tejto oblasti ďalšie výskumy, ak chceme dať nádej 700-tisíc ľuďom vo Veľkej Británii, ktorí trpia na Alzheimera a iné formy demencie," povedala pre internetovú stránku spoločnosti BBC.

"Počiatočné výsledky naznačujú, že dimebon by mohlo byť efektívnejší ako liečby, ktoré v súčasnosti schválili pre ľudí s Alzheimerom, aj keď išlo len o stredne veľkú štúdiu," vyhlásila vysoká predstaviteľka spoločnosti Alzheimer's Research Trust Rebecca Wood. Odborníci sú optimistickí, napriek tomu sa o výsledkoch vyjadrujú zdržanlivo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu