Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci po prvýkrát odhalili, o čom ľudia premýšľajú tesne pred smrťou: Tento starý známy mýtus je pravdivý!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KENTUCKY – V skutočnosti neexistuje žiadna istá odpoveď na to, o čom ľudia počas umierania premýšľajú alebo čo cítia. S cieľom poskytnúť lepší prehľad o tom, čo sa stane, keď zomrieme, vedci v USA vykonali elektroencefalogram (EEG) osemdesiatsedemročnému umierajúcemu mužovi.

Starší muž trpel epilepsiou a výskumníci pomocou testu EEG dokázali zaznamenať mozgové vlny 15 minút po tom, čo zomrel na infarkt. Pri pohľade na mozgové vlny vedci zaznamenali zvýšenie gama oscilácií. Tie kontrolujú prepojenie medzi rôznymi oblasťami mozgu, vďaka čomu sú kľúčové pre vnímanie, pohyb, pamäť a emócie. „Prostredníctvom generovania oscilácií, ktoré sa podieľajú na získavaní pamäte, môže mozog hrať poslednú spomienku na dôležité životné udalosti tesne pred smrťou, podobné tým, ktoré sa uvádzajú pri zážitkoch na prahu smrti,“ uviedol Ajmal Zemmar, hlavný autor štúdie.

Vedci po prvýkrát odhalili,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci zistili, že mužovi sa skutočne premietal život pred očami. „Tieto zistenia spochybňujú naše chápanie toho, kedy presne končí život, a vytvárajú dôležité následné otázky, ako napríklad otázky týkajúce sa načasovania darcovstva orgánov,“ dodal. Zatiaľ čo podobné zmeny v mozgových vlnách vedci predtým sledovali u umierajúcich potkanov, štúdia publikovaná v časopise Frontiers in Aging Neuroscience ako prvá zaznamenala, čo sa pri umieraní deje s ľuďmi. Ako vo väčšine štúdií však tím objasnil, že na poskytnutie presvedčivejších tvrdení bude potrebný ďalší výskum.

Tím poukázal na to, že údaje použité na dosiahnutie ich záverov sa zamerali len na jednu prípadovú štúdiu a že mozog pacienta už bol poškodený epilepsiou. Preto neboli schopní určiť, či sa to isté určite stane s inou osobou v čase smrti. „Niečo, čo sa môžeme naučiť z tohto výskumu, je, že hoci naši milovaní majú zatvorené oči a sú pripravení na odpočinok, ich mozgy si možno prehrávajú niektoré z najkrajších momentov, ktoré zažili vo svojom živote,“ uzavrel Zemmar.

Viac o téme: VýskumSmrťUmieranie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu