Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Radi si doprajete sladké raňajky? Robíte veľkú chybu, varuje biochemička: Vyskúšajte radšej toto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ – Niet pochýb o tom, že jedlo ovplyvňuje to, ako sa cítite. Pre správnu hladinu energie počas dňa francúzska biochemička Jessie Inchauspeová navrhuje, aby ste prestali jesť sladké jedlá na raňajky a namiesto toho zvolili slané varianty.

Správne raňajky vám dodajú energiu po celý deň. Podľa nedávneho príspevku na Instagrame od Jessie Inchauspeovej, francúzskej biochemičky a autorky bestsellerov, by vaše raňajky mali byť slané a nie sladké. Vo videu vysvetlila, že ak ráno konzumujete väčšinou škroby a cukry – misku cereálií a pomarančového džúsu, alebo chlieb s džemom či granolu s banánom a medom – dôjde k veľkému nárastu glukózy. „Problém je v tom, že ak máte ráno veľký skok v glukóze, váš hlad sa vráti oveľa rýchlejšie a vyčerpáte si tak energiu na celý deň,“ uviedla.

Veľkým nárastom glukózy pri raňajkách poškodzujete svoje mitochondrie. „Mitochondrie sú malé továrne vo vašich bunkách, ktoré majú na starosti výrobu energie. Veľký nárast glukózy im ubližuje, bráni im vyrábať správnu energiu, aby ste mohli robiť veci, ktoré chcete,“ priblížila Inchauspeová. Biochemička preto navrhuje zvoliť slané raňajky. Nemali by ste zabúdať na bielkoviny a do raňajok zahrnúť napríklad jogurt, vajcia či orechy. Rovnako dôležité sú aj zdravé tuky, ako avokádo, maslo či syr, a samozrejme trocha zeleniny.

Ak si predsa len nechcete odopierať sladké raňajky, Inchauspeová navrhuje konzumovať ovocie. V ďalšom videu odhalila, že konzumácia cukru – či už bieleho stolového cukru alebo medu – nie je v zásade zdraviu škodlivá. Vysvetľuje, že všetky zdroje cukru obsahujú molekuly glukózy a fruktózy. Všetky spôsobia glukózový skok, keď ich skonzumujete, preto je dôležité vybrať si taký zdroj cukru, ktorý vám vyhovuje viac. „Med pre vás nemusí byť nutne lepší ako stolový cukor,“ dodala.

Viac o téme: RaňajkyGlykemický indexBiochemička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu