Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odborníci na vykurovanie prezradili, kedy vypnúť kúrenie, aby ste ušetrili: Poznačte si tento deň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – S príchodom teplejšieho počasia sa možno aj vy pýtate, dokedy je ešte prijateľné kúriť. Odborníci na vykurovanie vykonali nový výskum a našli presný dátum, kedy by ste mali vypnúť kúrenie, aby ste ušetrili peniaze.

Kúriť alebo nekúriť – to je otázka, ktorá s príchodom prvého jarného mesiaca trápi mnohých ľudí. Odborníci na vykurovanie v tom však majú jasno. Ricky Sharma, riaditeľ v špecializovanej organizácii pre odbornú prípravu Engineering Real Results, prezradil, že vypínať kúrenie príliš skoro sa nemusí vyplatiť. „Rastúce náklady na energie znamenajú, že domácnosti museli bojovať s vysokými účtami a netrpezlivo očakávajú teplejšie mesiace, keď si ústredné kúrenie oddýchne. Ak to však urobíte príliš skoro, váš domov môže byť vystavený poškodeniu, ako je pleseň a vlhkosť,“ upozornil Sharma pre britský denník Express.

Odborníci na vykurovanie prezradili,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj keď o presnom dátume rozhoduje každá domácnosť samostatne, zvyčajne je bezpečné kúrenie vypnúť v deň, keď sa mení čas zo zimného na letný, čo tento rok spadá na 31. marec. Od októbra väčšina ľudí zatepľuje svoje domovy a túži znížiť náklady tam, kde je to možné. Tím spoločnosti Utility Bidder, ktorá sa venuje zabezpečeniu taríf na mieru za plyn a elektrinu, sa pre britský denník Daily Star podelil o svoje rady, vďaka ktorým bude vaša domácnosť vyhriata aj napriek tomu, že vypnete radiátory.

Odvzdušnite radiátory

Odvzdušnenie radiátorov je rýchla práca, ktorú môžete urobiť sami a ktorá nestojí nič navyše. Práve naopak, podľa odborníkov na vykurovanie vám môže odvzdušňovanie radiátorov pomôcť ušetriť peniaze za energiu, pretože radiátory budú vďaka tejto procedúre fungovať efektívnejšie.

Zastrite závesy

Ak máte doma závesy, nezabudnite ich zastrieť. Často totiž k úniku tepla dochádza práve cez okná, čo môžete vďaka závesom eliminovať. „Zatiahnite závesy a zastrčte ich za radiátor, je to skvelý spôsob, ako udržať teplo v miestnosti namiesto jeho úniku cez okno a steny,“ uviedli odborníci.

Odborníci na vykurovanie prezradili,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nezakrývajte radiátory

Blokovanie radiátorov tiež zablokuje prúdenie vzduchu, kvôli čomu bude kotol pracovať rýchlejšie, čo vás bude stáť viac peňazí. Odborníci tiež odporúčajú pravidelne čistiť radiátory, pretože nahromadený prach môže brániť úniku tepla.

Nenechávajte kúrenie zapnuté celý deň

Veľmi diskutovanou témou je myšlienka, že je lacnejšie nechať kúrenie zapnuté celý deň na nízkej úrovni. Podľa odborníkov je to však mýtus. „Z dlhodobého hľadiska je najlepším spôsobom, ako ušetriť energiu, a tým aj peniaze, zapnúť kúrenie len vtedy, keď to potrebujete,“ dodali.

Viac o téme: KúrenieDomácnosťŠetrenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu