Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Baníci objavili v jaskyni trojmetrové pozostatky obrov: Záhada, ktorá dodnes máta ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEVADA - Takmer trojmetrové kostry objavené v nevadskej jaskyni na začiatku 20. storočia sú dodnes zahalené rúškom tajomstva. Ľudia tvrdili, že sú pozostatkami ryšavej rasy kanibalských obrov. Odborníci na to však majú iný názor.

V roku 1911 baníci ťažiaci guáno v jaskyni Lovelock v Nevade narazili na telo muža vysokého asi 1,8 metra. Začalo sa povrávať, že patril k prehistorickej rase kanibalistických ryšavých obrov nazývaných Si-Te-Cah, o ktorých hovorili domorodí obyvatelia Paiute. David Weatherly, ktorý píše o kryptidoch a nadprirodzených stvoreniach, povedal pre History Channel, že nálezy zahŕňali veľké ľudské lebky a kostry, ktoré merali dva až 2,4 metra na výšku. 

Viera, že po Zemi sa kedysi potulovali obri, je populárnou konšpiračnou teóriou o starovekom svete, no neexistujú žiadne dôveryhodné dôkazy o tom, že by obri niekedy naozaj existovali. Napriek tomu mnohé hoaxy vrátane zmanipulovaných fotografií, videí a online obsahu naďalej presadzujú toto tvrdenie. To ale neznamená, že kedysi dávno neexistovali tvory, ktoré by obrov pripomínali obrov. V blízkosti jaskyne Lovelock napríklad archeológovia objavili kosti patriace medveďom a mamutom.

Historička Adrienne Mayorová napísala o Si-Te-Cah vo svojej knihe "Fossil Legends of the First Americans", pričom zdôraznila, že ryšavé vlasy "obrov" možno vysvetliť tým, ako sa vlasy správajú po smrti. Vlasový pigment nie je po smrti stabilný a časom môže získať hrdzavočervenú farbu. Zdá sa tiež, že aj veľkosť tela, ktoré našli baníci, bola prehnaná. Starosta naznačuje, že legendu mohol rozšíriť podnikateľ, ktorý chcel zarobiť na povestiach o starovekých zázrakoch z tejto oblasti.  

Viac o téme: KanibalKostraOborZáhadaNevada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu