Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Muž oklamal vlastnú smrť: Žil o takmer štyri desaťročia viac ako mal! Takto to dokázal

(Zdroj: YouTube/ThePappasPos)

IKARIA - Istému Grékovi sa podarilo prekabátiť vlastnú smrť tým, že sa presťahoval do časti sveta, ktorá je známa ako "modrá zóna". Veril, že život v špecifickej oblasti, kde sa ľudia dožívajú nadpriemerného veku, mu pomohol zostať nažive o takmer štyri desiatky rokov dlhšie.

Stamatisovi Moraitisovi lekári v roku 1976 diagnostikovali rakovinu pľúc v terminálnom štádiu. Predpokladali, že bude žiť šesť až deväť mesiacov. Pre BBC uviedol, že býval v USA, ale náklady na zorganizovanie pohrebu boli také vysoké, že sa rozhodol presťahovať späť do rodného Grécka na ostrov Ikaria. Tam chcel piť víno a čakať na svoju smrť. Jeho plán však nevyšiel tak, ako si predstavoval. Ostrov je totiž považovaný za jednu z modrých zón sveta, kde ľudia žijú podstatne dlhšie, než je priemerná dĺžka života. 

Stamatis verí, že práve to mu pomohlo zostať nažive dlhšie. Nakoniec žil ďalších takmer štyridsať rokov. Zomrel v roku 2013 ako 98-ročný, hoci on sám tvrdil, že v skutočnosti mal 102 rokov. Za svoje zotavenie podľa vlastných slov vďačil čistému vzduchu, dobrému jedlu a životu na ostrove bez stresu. 

Podľa americkej Národnej knižnice v Marylande National Library of Medicine štúdie preukázali, že len asi 20 percent očakávanej dĺžky života človeka závisí od jeho genetiky, zvyšok závisí od životného štýlu. Spolu s ostrovom Ikaria patria medzi ďalšie lokality modrej zóny japonský ostrov Okinawa, stredomorský ostrov Sardínia, Loma Linda v Kalifornii a polostrov Nicoya v Kostarike. Ľudia žijúci v týchto častiach sveta žijú štatisticky dlhšie, zdravšie a je menej pravdepodobné, že budú trpieť v neskoršom živote vážnymi problémami. Podľa odborníkov je to preto, že ľudia v týchto regiónoch konzumujú oveľa zdravšiu stravu obsahujúcu potraviny vyrobené v miestnych oblastiach.

Viac o téme: SmrťRakovinaModrá zónaIkara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu