Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desivá teória o Tutanchamónových trúbkach: Vraj vyvolali druhú svetovú vojnu! Ich smrtiaca kliatba pretrváva dodnes

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Mnohí už počuli o staroegyptskom kráľovi Tutanchamónovi. Údajne mal dve trúbky, ktoré sú považované za prekliate. Pred 84 rokmi ich zvuk odznel v medzinárodnom vysielaní, ktoré si vypočuli milióny poslucháčov. Údajne dokonca rozpútal druhú svetovú vojnu.

Ako informuje The Sun, 16. apríla 1939, približne štyri a pol mesiaca pred vypuknutím druhej svetovej vojny, odvysielalo BBC zvuk dvoch trúbok, ktoré patrili Tutanchamónovi. V dôsledku tohto incidentu mnohí verili, že tieto hudobné nástroje mali čarovnú schopnosť vyvolať vojnu. Na trúbky hral James Tappern, člen kapely 11. kráľovského husárskeho pluku princa Alberta. Video dodnes koluje na sociálnych sieťach.

Podľa správ bol v tom čase Rex Keating slávnou osobnosťou rádia. Päť minút predtým, ako bolo všetko pripravené na vysielanie, došlo v Káhire k veľkému výpadku elektriny a on bol nútený čítať svoj scenár pri sviečkach. Možno to mal brať ako varovný signál, no Keating pokračoval v predstavení. Počas trojminútového nahrávania obe trúbky vydávali desivé zvuky. Keating tvrdil, že na žiadny z nástrojov, najmä ten bronzový, nebolo jednoduché hrať.

Nástroje objavil archeológ Howard Carter v hrobke Tutanchamóna v Egypte v roku 1922. Sú známe ako najstaršie funkčné trúbky na svete, z ktorých jedna bola vyrobená z bronzu a druhá zo striebra. Majú drevené jadrá a vyrezávané ozdobné postavy bohov Ra-Horakhty, Ptah a Amun. Boli dlhé 58 centimetrov a široké štyri centimetre.

Tutanchamón mal používať tieto nástroje na vojenské účely, konkrétne na komunikáciu so svojimi armádami. Verilo sa tiež, že kliatba bola zrušená po objavení jeho hrobky. Počas nasledujúcich rokov niekoľko členov tímu Howarda Cartera za záhadných okolností zomrelo. Carter nahnevane odmietol celú myšlienku kliatby, ale po jeho smrti v roku 1939, mesiac predtým, ako Tappern hral na trúbky, príbeh o kliatbe múmie ožil a pretrváva dodnes.

Viac o téme: Druhá svetová vojnaKliatbaTutanchamónTrúbky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu