Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bizarný objav v Srbsku: Našli okrídlený penis s nohami, mal odháňať zlé energie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELEHRAD - Medzi ruinami starovekého rímskeho mesta Viminacium v dnešnom Srbsku bola objavená zvonkohra v tvare okrídleného penisu. Tento predmet zavesený na verande mal prinášať do domu šťastie a odháňať zlé energie. Stvárnenia mužského pohlavného orgánu patrili v minulosti k veľmi populárnym, ľudia verili, že majú ochranný charakter.

Zobrazenia a napodobeniny penisov sa počas histórie tešili veľkej obľube, hoci nikdy nie viac ako v časoch Ríma. Falusy, ktoré sa považovali za symbol mužskej sily a ochrany, sa často zobrazovali na freskách a keď išli vojaci do boja, mali pri sebe amulety v tvare penisu. Mesto Viminacium, ktoré sa nachádzalo blízko severnej hranice Rímskej ríše, bolo po prvý raz obsadené v prvom storočí nášho letopočtu. O 400 rokov neskôr ho zničil Attila. Práve na tomto mieste bola nájdená falická zvonkohra známa aj ako tintinnabulum. Ide o druhý nález tohto druhu na tomto mieste. 

 

Unique archaeological discovery in Viminacium, ancient Roman town in eastern Serbia – rare bronze tintinnabulum from...

Posted by ArcheoSerbia on Sunday, November 5, 2023

Ilija Dankovič z Archeologického ústavu vysvetlil, že počas výkopových prác na jednej z hlavných mestských ulíc bola objavená brána budovy. Zistilo sa, že ju zničil požiar, počas ktorého sa zrútila. V jej ruinách bol nájdený predmet známy vo ako tintinnabulum. Odliaty je z bronzu a pozostáva zo štyroch zvončekov na reťazi, na konci ktorej je magická bytosť známa ako fascinum. Ide v podstate o lietajúci penis s nohami a jeho súčasťou sú aj dva ďalšie pohlavné orgány. 

Tintinnabulum zatiaľ zostáva pokryté blatom a čaká na reštaurátorskú obnovu. Podobné magické útvary sa často používali ako amulety na ochranu rímskych detí, keď bola vysoká úmrtnosť dojčiat. Zvonkohra objavená vo Viminaciu bola pravdepodobne umiestnená nad dverami, aby hlukom, ktorý vydávala a aj svojím vzhľadom odplašila zlomyseľných duchov. "Práve z tohto dôvodu zavesil majiteľ budovy tintinnabulum pred svoju bránu. Veril, že tento predmet má mocné magické vlastnosti, ktoré mu dokážu pomôcť.“

Viac o téme: PenisArcheologický objavViminacium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu