Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vedcov sužovalo strašidelné laboratórium: Záhadné postavy a triaška! Keď odhalili príčinu... obrovský šok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V roku 1998 si skupina vedcov pracujúcich v laboratóriu vo firme na výrobu zdravotníckych zariadení začala všímať zvláštne udalosti. Údajne zažívali nepríjemné pocity depresie a silnej triašky. Jeden z nich dokonca videl zvláštnu postavu. Všetko však malo logický dôvod.

Jeden z výskumníkov, Vic Tandy, bol svedkom, ako upratovačka vybehla z laboratória a tvrdila, že tam niečo videla. Tandy si myslel, že pravdepodobne videla zviera alebo neškodný svetelný efekt pochádzajúci z výrobného zariadenia. Zvláštne udalosti v laboratóriu ale pokračovali. Vedci zažívali depresiu a nečakané triašky. Jeden kolega sa raz obrátil na Vica, aby sa s ním porozprával. Bol presvedčený o tom, že stojí priamo vedľa neho, no v skutočnosti bol v druhej miestnosti. 

Raz neskoro v noci sa zas Tandy začal cítiť čoraz nepríjemnejšie. "Bolo to, ako keby niečo bolo v miestnosti," uvádza sa v správe o prípade zverejnenej v odbornom časopise Journal of the Society for Psychical Research. Vic skontroloval fľaše s oxidom uhličitým a kyslíkom, aby sa uistil, že nedochádza k úniku a vrátil sa ku svojmu stolu. "Počas písania si uvedomil, že ho niekto sleduje a naľavo od neho sa pomaly vynorila postava." Sivú postavu vnímal len periférnym videním. Nabral odvahu a otočil sa k tomu čelom, ale v tej chvíli to zmizlo.

Hneď na druhý deň Tandy použil laboratórium na jeden zo svojich vlastných projektov, ktorý zahŕňal držanie fóliovej čepele vo zveráku. Keď hľadal olej na prácu a vrátil sa, zistil, že čepeľ divoko vibruje hore a dole, čo ho opäť vydesilo. "Vibrujúce kusy kovu mu však boli známejšie ako zjavenia, a tak sa rozhodol experimentovať. Ak sa fóliová čepeľ rozvibrovala, dostávala energiu, ktorej intenzita sa musela meniť rýchlosťou rovnajúcou sa rezonančnej frekvencii čepele," píše sa v správe. Energia práve opísaného typu sa zvyčajne označuje ako zvuk.

Vic začal experimentovať, pohyboval nožom a zverákom po laboratóriu, aby zistil, kde sú vibrácie najsilnejšie. Zistil, že vrcholia smerom do stredu miestnosti. Ukázalo sa, že niečo v laboratóriu vytvára infrazvuk, nízkofrekvenčnú zvukovú vlnu nerozoznateľnú ľudským sluchom. Rýchlo vystopoval zdroj, bol ním nový odsávací ventilátor. Keď ho vypol, šum ustal. Neskôr našiel podobné správy o nepokoji, ktorý vyvoláva infrazvuk. Následné štúdie potvrdili, že infrazvuk môže vyvolať účinky podobné strašeniu, ktoré zažívali vedci v laboratóriu. 

Viac o téme: DuchLaboratóriumInfrazvuk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu