Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Dokážete nájsť päť chýb v tejto anglickej VETE? Tú poslednú možno neodhalí nikto z vás!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Mnohí užívatelia sociálnych sietí zápasia s úlohou, ktorá preveruje ich znalosti gramatiky. Zdanlivo jednoduchá veta v anglickom jazyku ich poriadne zaskočila a hoci jej autori uvádzajú, že sa v nej nachádza až päť chýb, väčšina lúštiteľov odhalí iba štyri.

Na sociálnych sieťach koluje veta, v ktorej sa ukrýva päť chýb. Väčšina ľudí ich prehliadla a ak niektorí aj nejaké našli, zvyčajne uviedli, že sú iba štyri. Možno máte aj vy podobné skúsenosti z čítania textu, v ktorom sú zámerne nesprávne napísané slová, ktoré na prvý pohľad ani nezaregistrujete. Keď totiž čítame, tak sa nesprávame ako roboti a máme tendenciu vnímať len najdôležitejšie informácie. To je dôvod, prečo môžu nášmu mozgu niektoré chyby uniknúť. 

Dokážete nájsť päť chýb
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Psychológ Tom Stafford vysvetlil, že my, ľudia, nezachytávame každý detail a nie sme ako počítače alebo databázy. "Skôr prijímame zmyslové informácie a kombinujeme ich s tým, čo očakávame, a hľadáme význam." Ak ste však obzvlášť pozorní, tak zrejme dokážete nájsť chyby v spomínanej úlohe. Prečítať si ju ale budete musieť na Twitteri, pretože váš zážitok zmení farba slov. Dokážete nájsť všetky chyby? 

Riešitelia najčastejšie uvádzajú, že slovo "are" sa v texte opakuje dvakrát, rovnako ako slovo "to". V slove "mitstakes" je zas jedno "t" navyše. Okrem toho chýba bodka za vetou. To sú dokopy štyri chyby. A ktorá je tá posledná? Tvrdenie, že veta má päť chýb, je v skutočnosti nesprávne, čo je vlastne piata chyba. A to je dôvod, prečo musíte byť génius, aby ste na to prišli. "Logika vo vete nemôže byť nikdy úplne vyriešená, čím sa samotná veta stáva fascinujúcim logickým paradoxom," uvádza stránka Quiz and Riddles.

Viac o téme: HádankaHlavolam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu