Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Päť záhad, ktoré vám vyrazia dych: Vražda, zmiznutie detí, ale aj najväčšia krádež v histórii umenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Ľudí už od nepamäti fascinujú záhady, na ktoré nikto nepozná jednoznačnú odpoveď. Takýchto záhad je na svete množstvo. Vybrali sme pre vás päť najslávnejších príbehov, ktoré sa odohrali v Spojených štátoch. Z niektorých vám nabehne husia koža.

Snáď každý má rád dobrú záhadu. Niektoré sa však nepodarilo vyriešiť ani po dlhých rokoch pátrania. Príkladom je týchto päť záhad, ktoré zahŕňajú vraždu, krádež, nevysvetliteľné zmiznutie či znepokojujúce listy. Jedno však majú spoločné - vinník je doposiaľ neznámy.

Vražda Black Dhalie

Vyšetrovatelia našli 15. januára 1947 v Los Angeles pozostatky 22-ročnej Elizabeth Shortovej, známej aj ako "Black Dahlia". Telo bolo rozrezané na polovicu. Bolo tiež zbavené krv, kvôli čomu telo vyzeralo ako figurína. Vrah pri rezaní nepoškodil žiadny z vnútorných orgánov ani kosti. Jej tvár bola tiež prerezaná od úst po uši, čo zanechalo desivý permanentný úsmev, informuje FBI.

Deväť dní po tom, ako objavili mŕtvolu, do redakcie novín prišla obálka s listom, ktorý obsahoval výstrižky písmen z tlačovín. Písalo sa v ňom: "The Los Angeles Examiner a ďalšie noviny z Los Angeles, tu sú Dahliine veci." Ako bolo sľúbené, obálka obsahovala Shortovej zdravotnú kartičku, rodný list, fotografie, mená napísané na kúskoch papiera a adresár s chýbajúcimi stranami a menom Mark Hansen. Vrah použil benzín, ktorým z predmetov odstránil odtlačky prstov.

O pár mesiacov neskôr, 14. marca, sa na okraji oceánu na úpätí Breeze Avenue v Benátkach našiel samovražedný list načmáraný ceruzkou na kúsok papiera. Bol zastrčený v topánke v hromade pánskeho oblečenia. "Čakal som, kým ma polícia chytí za zabitie Black Dahlie, ale nestalo sa tak. Som príliš veľký zbabelec na to, aby som sa udal, takže toto je najlepšia cesta. Nemohol som si pomôcť. Prepáč, Mary," písalo sa v liste.

Hromadu oblečenia ako prvý uvidel plážový správca, ktorý nález nahlásil kapitánovi Johnovi Dillonovi. Dillon okamžite informoval policajnú stanicu West Los Angeles. Oblečenie zahŕňalo kabát a nohavice z modrého tvídu, hnedobielu košeľu, biele džokejské šortky, hnedé ponožky a hnedé mokasínové topánky veľkosti osem. Oblečenie však neposkytlo žiadnu stopu o identite ich majiteľa. Hoci bolo menovaných veľa podozrivých, žiadne úrady nedokázali identifikovať vraha Black Dahlie a záhada zostala nevyriešená už viac ako 70 rokov.

Zmiznutie Sodderových detí

V noci pred Vianocami v roku 1945 vo Fayetteville v Západnej Virgínii spali George a Jennie Sodderovci so svojimi deviatimi deťmi, keď okolo 1:00 ráno začalo v dome horieť. Georgovi, Jennie a štyrom ich deťom sa podarilo utiecť. Zvyšné deti - Maurice (14), Martha (12), Louis (9), Jennie (8) a Betty (5) zostali v dome.

George sa rozbehol späť do domu, aby zachránil zvyšok detí, ale schodisko bolo v plameňoch. Keď vyšiel von, aby zobral rebrík, nenašiel ho na svojom pôvodnom mieste. Navyše, oba jeho nákladné autá na uhlie, na ktoré sa chystal vyliezť, zrazu neštartovali. Marion, jedno z detí, ktoré uniklo pred požiarom, utekala do susedovho domu zavolať hasičov, ale operátor nedvíhal. Keď sa ozval ďalší sused, operátor opäť nezdvihol telefón. Ten istý sused išiel až do mesta a osobne našiel veliteľa hasičov, FJ Morrisa, a povedal mu o požiari. Aj keď sa hasičská stanica nachádzala len necelých šesť kilometrov od domu, hasiči sa k Sodderovmu domu dostali až o 8:00, sedem hodín po vypuknutí požiaru. Keď tam prišli, dom už bol zhorený na popol. Úrady preosiali popol, aby sa pokúsili nájsť pozostatky nezvestných päť detí, ale nič nenašli a v dôsledku toho ich vyhlásili za mŕtve.

Morris naznačil, že oheň bol taký horúci, že doslova spopolnil telá detí vrátane ich kostí. Aj keď táto teória znie rozumne, nie je úplne presná, pretože aj keď je mäso spálené, kosti zvyčajne nezhoria. Okrem toho nebol počas požiaru ani po ňom hlásený žiadny zápach horiaceho mäsa. Príčinou požiaru bola zlá elektroinštalácia. Čoskoro po požiari však George a Jennie začali tušiť, že ich deti nie sú mŕtve. Domnievali sa, že v skutočnosti ich niekto uniesol a oheň mal iba odlákať pozornosť rodičov.

V skutočnosti dal George pred požiarom skontrolovať elektroinštaláciu energetickej spoločnosti, ktorá vyhlásila, že elektroinštalácia v dome je bezpečná. Počas požiaru prišla žena a povedala, že videla všetkých päť nezvestných detí vykúkať z okoloidúceho auta. Iná žena, ktorá bola ubytovaná v hoteli v Charlestone, videla fotografie detí v novinách a povedala, že štyri z piatich videla týždeň po požiari. "Deti sprevádzali dve ženy a dvaja muži, všetci pochádzajú z Talianska. Snažila som sa hovoriť s deťmi priateľsky, ale muži sa zdali nepriateľskí a nedovolili to," uviedla vo vyhlásení. 

Od 50. rokov až do smrti Jennie Sodderovej na konci 80. rokov udržiavala rodina Sodderovcov billboard na štátnej ceste so šestnástimi obrázkami piatich zmiznutých detí a ponúkala odmenu za informácie. Posledná známa Sodderova dcéra, Sylvia, stále neverí, že jej súrodenci zahynuli pri požiari. Dodnes sa však nenašli.

Lúpež v The Gardner Museum

V múzeum Isabella Stewart Gardner Museum v Bostone došlo 18. marca 1990 k jednej z najväčších krádeží umenia v histórii. Ukradnutých bolo len trinásť umeleckých diel, no súhrnná hodnota všetkých týchto obrazov bola viac ako 500 miliónov dolárov (473 miliónov eur). V noci lúpeže mali službu dvaja neskúsení strážcovia. Jeden z nich sa volal Richard E. Abath, ktorý predčasne ukončil hudobnú školu a bol súčasťou rockovej kapely. Priznal sa, že po vystúpeniach chodil do práce pod vplyvom alkoholu či drog. Napriek tomu trval na tom, že v noc lúpeže bol triezvy.

O 00:54 sa na treťom poschodí múzea spustil požiarny poplach. Keď to Abath išiel skontrolovať, zistil, že nikde žiadny požiar nie je. Či to bola súčasť plánu zlodejov, nie je známe. O 1:24 dvaja muži oblečení ako bostonskí policajti prišli k Abathovmu pultu. Uviedli, že reagovali bezpečnostné varovanie a požadovali vstup. V okolí mesta sa konali oslavy na Deň svätého Patrika, takže príchod polície Abathovi dával zmysel. Dozorca vpustil mužov cez vchod pre zamestnancov, čím porušili protokol múzea. Potom, keď muži prešli, jeden z nich Abathovi povedal: "Vyzeráš povedome. Myslím, že na teba máme zatykač. Poď sem a identifikuj sa." Oklamali tak Abatha, aby odstúpil od riadiaceho pultu s tlačidlom tichého poplachu. Potom dostal pokyn, aby sa otočil k stene a nasadili mu putá. Aj druhého strážcu zatkli.

Keď sa druhý strážca spýtal, prečo ho zatýkajú, jeden z mužov odpovedal: "Nie ste zatknutý. Toto je lúpež. Nerobte nám žiadne problémy a nezraníte sa." O hodinu a 21 minút neskôr zlodeji vyšli s nadčasovými umeleckými dielami. Ukradli Rembrandtovho Krista v búrke na Galilejskom mori a Dámu a pána v čiernom; Vermeerov Koncert a Flinckovu krajinu s obeliskom; ukradli staroveký čínsky bronzový Gu (alebo kadičku) zo stola; a vzali malý Rembrandtov autoportrét. V múzeu dnes visia prázdne rámy, kde boli obrazy zavesené, ako spomienka. Zlodejov sa ešte nepodarilo chytiť. Vyšetrovatelia tiež doposiaľ nevedia, kde sa umelecké diela nachádzajú. Múzeum vypísalo odmenu 10 miliónov dolárov (9,43 milióna eur) za informácie vedúce k získaniu ukradnutých diel.

Strážca

V júni 2014 sa Maria a Derek Broaddusovi a ich tri malé deti sťahovali do nového domu na 657 Boulevard vo Westfield, New Jersey. Tvrdili, že šesťizbový dom je ich domom snov a nachádza sa len pár blokov od domu, kde Maria vyrastala. Tri dni po uzavretí predaja, ešte predtým, ako sa rodina Broaddusovcov začala sťahovať, prišiel do ich poštovej schránky list. List bol adresovaný "novému vlastníkovi" veľkým neohrabaným rukopisom.

"Najdrahší nový sused na 657 Boulevard, dovoľte mi privítať vás v susedstve. Ako ste sa sem dostali? Zavolal na vás 657 Boulevard svojou vnútornou silou? 657 Boulevard je predmetom mojej rodiny už niekoľko desaťročí a keďže sa blíži jeho 110. výročie, dostal som na starosti sledovanie a čakanie na druhých majiteľov. Môj starý otec sledoval dom v 20. rokoch a môj otec v 60. rokoch. Teraz je môj čas. Kto som? Po 657 Boulevard denne prechádzajú stovky a stovky áut. Možno som v jednom z nich. Pozrite sa na všetky okná, ktoré môžete vidieť z 657 Boulevard. Možno som v jednom z nich. Pozrite sa na ktorékoľvek z mnohých okien na 657 Boulevard, na všetkých ľudí, ktorí sa tu každý deň prechádzajú. Možno som jedným z nich," písalo sa v liste.

Čo bolo zarážajúce, sú najmä špecifiká o deťoch. "Máte deti. Videl som ich. Zatiaľ sú tri, ktoré som spočítal. Potrebujete naplniť dom mladou krvou, o ktorú som vás požiadal? Pre mňa lepšie. Bol váš starý dom príliš malý pre rozrastajúcu sa rodinu? Alebo to bola chamtivosť, priviesť mi svoje deti? Keď budem poznať ich mená, zavolám ich a pritiahnem si ich k sebe." V spodnej časti listu autor použil kurzívu na podpis: The Watcher, v preklade Strážca.

Rodina Broaddusovcov oslovila predchádzajúcu rodinu, ktorá im predala dom, Johna a Andreu Woodsovcov. Uviedli, že počas 23 rokov života na 657 Boulevard nikdy nedostali takýto list, iba pár dní predtým, ako sa chystali odísť z domu. Woodsovci tiež uviedli, že sa nikdy necítili byť sledovaní a v skutočnosti len zriedka pociťovali potrebu zamykať na noc dvere. Napriek tomu zašli obe rodiny na políciu a začalo sa vyšetrovanie.

Polícia varovala rodiny, aby o listoch nikomu nehovorili, vrátane ich susedov, ktorí sú teraz všetci podozriví. O dva týždne neskôr dostali Broaddusovci ďalší list, aj keď sa do domu ešte stále nenasťahovali. Druhý list obsahoval strašidelnejšie podrobnosti o rodine vrátane poradia narodenia detí a prezývok. "Budú deti spať v podkroví? Alebo budete všetci spať na druhom poschodí? Kto má spálne orientované do ulice? Budem to vedieť hneď, ako sa nasťahujete. Pomôže mi to vedieť, kto je v ktorej spálni. Potom môžem lepšie plánovať," písalo sa v liste.

O niekoľko týždňov neskôr rodina Broaddusovcov odložila svoje plány nasťahovať sa, no prišiel tretí list s textom: "Kam ste odišli? Chýbate 657 Boulevardu." Prípad v roku 2014 uzavreli. Neexistovala žiadna digitálna stopa, žiadne odtlačky prstov, žiadni podozriví. Len šesť mesiacov po tom, čo rodina dostala listy, sa rozhodla dom predať. Identita Strážcu zostáva aj naďalej záhadou.

Loď duchov

Bol 4. december 1872, keď na hladine Atlantického oceánu plávala opustená britsko-americká loď s názvom The Mary Celeste. Vyšetrovatelia zistili, že je dokonale spôsobilá na plavbu a jej náklad je neporušený, s výnimkou záchranného člna, ktorý bol zvláštne položený. Dôvod sa už nikto nikdy nedozvie, pretože loď bola úplne opustená.

Mary Celeste vyplávala z New Yorku do talianskeho Janova v novembri 1872. Na lodi bol kapitán Benjamin Briggs a sedem členov posádky vrátane Briggsovej manželky a ich dvojročnej dcéry. Zásoby na palube mali vydržať šesť mesiacov a na palube boli aj luxusné predmety vrátane šijacieho stroja a klavíra. Historici sa vo všeobecnosti zhodujú v tom, že na opustenie takej vzácnej lode museli nastať mimoriadne a alarmujúce okolnosti.

Posledný záznam v denníku lode však neodhaľuje nič neobvyklé a vo vnútri lode vyzeralo byť všetko v poriadku. Konšpiračné teórie v priebehu rokov zahŕňali vzburu, útok pirátov a dokonca aj útok obrích chobotníc alebo morských príšer. Príčina zmiznutia posádky však zostáva nevyriešená.

Viac o téme: ZmiznutieVraždaZáhadaKrádež
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu