Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prekvapivé odhalenie o Pytagorovej vete: Expert tvrdí, že TAKTO to vôbec nebolo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - O Pytagorovej vete sa učíme už na základnej škole. Ukázalo sa však, že tento Grék možno nebol prvý, kto prišiel so slávnou rovnicou. Zdá sa, že rovnaká rovnica je vytesaná do starovekej tabule, ktorá Pytagorovi predchádzala o neuveriteľných tisíc rokov.

Predpokladá sa, že Pytagoras žil v rokoch 570 - 490 pred Kristom.Bol známy ako odborník na matematiku, astronómiu a hudbu. Aj keď bol zjavne génius, ukázalo sa, že nebol prvý, kto objavil rovnicu, ktorá stále nesie jeho meno. Archeológovia našli rovnicu a2 + b2 = c2 na babylonskej tabuľke, ktorá bola vyrobená takmer tisíc rokov pred narodením filozofa.

Staroveký text s názvom IM 67118 pochádza z roku 1770 pred naším letopočtom a mohol byť dokonca používaný na vyučovanie, pretože rieši dĺžku uhlopriečky vo vnútri obdĺžnika. Ďalšia skoršia tabuľa z rokov 1800 - 1600 p.n.l. dokonca zobrazuje štvorec s označenými trojuholníkmi. Preložením starovekých textov odborníci dokázali, že civilizácia poznala pokročilú matematiku dávno pred legendárnym filozofom.

"Záver je jasný - Babylončania poznali vzťah medzi dĺžkou uhlopriečky štvorca a jeho stranou," vysvetlil vo svojom článku matematik Bruce Ratner. Ak to tak ale naozaj bolo, ako to, že sa rovnica stala synonymom Pytagora? Učenec za svojho života zriadil školu, kde vyučoval študentov matematiku, ale aj iné predmety. Skupina, známa ako Pytagorov polkruh, sa vzdelávala prevažne ústnym podaním, pričom vedomosti boli nesprávne pripisované starovekému akademikovi.

Prekvapivé odhalenie o Pytagorovej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Keďže v tom období bol len minimálny počet písomných zdrojov, takto pokračovalo, až kým sa rovnica definitívne nepripísala Pytagorovi. "Z úcty k ich vodcovi boli mnohé objavy, ktoré urobili Pytagorejci, pripisované samotnému Pytagorovi. Toto by zodpovedalo termínu ‚Pythagorova veta‘," dodal Ranter.

Viac o téme: MatematikaPytagorasPytagorova veta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu