Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vedci prišli k prelomovému zisteniu: Ľudia pri umieraní zažívajú nové dimenzie reality

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Nová štúdia naznačuje, že ľudia zažívajú pri umieraní nové dimenzie reality. Podľa expertov môžu vzorce mozgu počas zástavy srdca korelovať s údajnými posmrtnými zážitkami, ako sú lucidné vízie či mimotelové zážitky.

Tieto vnemy vedci označili za iné dimenzie reality. Výsledky štúdie zverejnenej v časopise Resuscitation sú prvé, ktoré ponúkajú dôkaz o tom, že mozgové vlny pacientov poukazujú na univerzálne prvky zážitkov na prahu smrti. Viacročnú štúdiu viedol lekár intenzívnej starostlivosti a docent na oddelení medicíny na NYU Langone Health Sam Parnia,. Výskumníci pozorovali kardiopulmonálne resuscitáce u viac ako 500 pacientov so zástavou srdca, z ktorých väčšina bola smrteľná, v 25 nemocniciach po celom svete.

Vedci prišli k prelomovému
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Obdobia zvýšeného vedomia boli zachytené elektroencefalogramom (EEG) od desiatok pacientov, ku ktorým došlo až hodinu po zástave srdca. Len 53 pacientov zo štúdie bolo resuscitovaných. Z tých, ktorí prežili, jedenásť uviedlo pocit vedomia počas resuscitácie a šesť spomenulo zážitok na prahu smrti. Parnia a jeho kolegovia hľadali špecifické mozgové vlny u umierajúcich ľudí, aby prepojili skúsenosti, ktoré často hlásili ľudia so zážitkom na prahu smrti. V rokoch 2017 až 2020 vedci skúmali stovky pacientov v kóme, ktorí podstupovali resuscitáciu v nemocnici.

Získavanie hodnôt EEG bolo náročné, lekári museli zaznamenávať mozgovú aktivitu počas krátkych prestávok medzi stláčaním hrudníka. Podarilo sa im však zachytiť biomarkery lucidného vedomia u niekoľkých osôb dlho po počiatočnej zástave srdca. Podľa Parniu môže prechod od života k smrti spustiť v mozgu stav dezinhibície, ktorý, ako sa zdá, "uľahčuje jasné pochopenie nových dimenzií reality vrátane hlbších myšlienok ľudí, všetkých spomienok, myšlienok, zámerov a činov voči iným". 

Vedci prišli k prelomovému
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V rozhovore pre magazín VICE Parnia povedal, že pacienti počas resuscitácie boli plne pri vedomí. To je v protiklade s tvrdeniami lekárov, ktorí uvádzali, že pacienti vyzerali byť v kóme a nereagovali. "Pacienti majú vnútorný zážitok a nie sú len pri vedomí, ale toto vedomie je tiež zvýšené na úroveň, ktorú nikdy predtým nezažili. Ich myšlienky sú ostrejšie a jasnejšie ako zvyčajne." 

Väčšina lekárov verí, že mozog odumrie asi po piatich až desiatich minútach nedostatku kyslíka. Jedným z kľúčových bodov, ktoré vyplynuli zo spomínanej štúdie, je, že to v skutočnosti nie je pravda. "To, čo sme dokázali, je, že v skutočnosti môže mozog reagovať a obnoviť svoju funkciu, dokonca aj po hodine, čo otvára lekárom celé okno príležitostí na začatie novej liečby," dodal expert.

Viac o téme: SmrťUmieranieZástava srdcaPosmrtný život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu