Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci na Antarktíde objavili hotové monštrum na FOTO: Vyzerá ako z Votrelca! Má 20 končatín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANTARKTÍDA - Každý, kto má rád sci-fi, si pravdepodobne pamätá príšeru z filmu Votrelec. Čo by ste však urobili, keby ste sa dozvedeli, že morskí biológovia objavili v zamrznutých hlbinách Antarktídy niečo, čo tohto filmového tvora pripomína? Ako sa ukázalo, tentokrát nejde o žiadnu fikciu.

Všetko sa to začalo, keď sa skupina vedcov v rokoch 2008 až 2017 vydala na sériu expedícií cez Južný oceán. Účelom misie bolo loviť záhadné morské živočíchy známe ako Promachocrinus alebo antarktické operené hviezdice. Pri plávaní vyzerajú ako tvory z iného sveta - sú veľké a môžu žiť až takmer dva kilometre pod hladinou vody.

Na expedícii výskumníci našli osem úplne jedinečných druhov vrátane štyroch, ktoré nikdy predtým nepomenovali. Jeden z nich dostal názov Promachocrinus fragarius. Živočíchy dostali meno podľa svojho tela pripomínajúceho jahody, z ktorého sa vetví dvadsať tenkých ramien. 

 

There was a new creature found in the Antarctic, it has 20 arms and is called „Promachocrinus Fragarius“ It was found in the deepsea

Posted by CosmosUp on Sunday, August 13, 2023

Fotografie ukazujú, že tvor má podľa všetkého dva rôzne typy končatín. Spodné vyzerajú o niečo tenšie a kratšie s pruhmi, zatiaľ čo ostatné sa zdajú byť dlhšie a operené. Tím odborníkov poznamenal, že antarktická hviezdica sa môže líšiť aj vo svojom sfarbení - od fialovej až po tmavo červenkastú. Zistenie boli zverejnené v júli v recenzovanom časopise Invertebrate Systematics.

Viac o téme: MonštrumAntarktídaĽaliovkaPromachocrinus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu