Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V lyžiarskom stredisku sa zjavil tajomný úkaz: Videli ste už niekedy niečo také?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUENOS AIRES - Argentínska fotografka zaznamenala niečo, čo podľa jej slov vyzeralo ako vstup do inej dimenzie. Zvláštny jav, ktorý tvorí zaoblený lúč svetla, má však jednoduchšie vysvetlenie, prečo sa objavil na lyžiarskom stredisku.

Fotografka Gaby Chavezová zachytila fascinujúce optické divadlo uprostred lyžiarskeho strediska Cerro Catedral v Patagónii, ktoré zverejnila na svojom Instagrame. Žiarivý ovál je spôsobený odrazom slnka na oblaku ľadových kryštálov. Objavuje sa priamo pod slnkom vo forme oválu alebo stĺpu.

"Efekt je spôsobený prítomnosťou dostatočného počtu ľadových kryštálikov, z ktorých každý pôsobí ako zrkadlo. Pri absencii turbulencií sú kryštály šesťuholníkového tvaru prevažne ploché, teda usporiadané rovnobežne so zemským povrchom, takže lúče sa odrážajú hlavne vo vertikálnej rovine," vysvetlila fotografka. Úkaz možno pozorovať na miestach s jasným a chladným podnebím, kedy sa vo vzduchu tvoria kryštály s nízkou hustotou, ktoré umožňujú prechod slnečného svetla. Najčastejšie ho ľudia vidia z paluby lietadla.

Užívatelia zdieľali svoje reakcie na nezvyčajný fenomén. "Je načase, aby si sa vrátil z miesta, odkiaľ si prišiel, priateľ, haha," uviedol v komentári jeden z nich. "Nikdy som nič také nevidel. Je to neuveriteľne magické," rozplýval sa ďalší. 

Viac o téme: SlnkoLyžiarske strediskoúkaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu