Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odborníci prezradili, ako často by ste mali meniť žiletku: Inak hrozí infekcia a iné komplikácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Odborníci v oblasti starostlivosti o pleť tvrdia, že väčšina ľudí opakovane používa žiletky príliš dlho. To je však podľa nich nebezpečné, preto by ľudia mali čepieľky vymeniť oveľa skôr, ako si možno myslia. V opačnom prípade hrozia infekcie a ďalšie nepríjemné komplikácie.

Mnohí siahajú po žiletke oveľa častejšie práve v období leta. Odborníčka na starostlivosť o pleť ale varovala, že opakované používanie holiacich žiletiek dlhšie, ako sa odporúča, môže mať negatívne účinky na vaše zdravie. Holiace žiletky by ste mali vymeniť po každých piatich až siedmich holeniach, pre Mirror povedala dermatologička Cristina Somaová. Podľa jej slov však mnohí ľudia používajú jednu žiletku celé týždne či dokonca mesiace, čo môže byť pre telo škodlivé.

Odborníci prezradili, ako často
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Frekvencia výmeny čepele závisí aj od iných faktorov, ako napríklad od toho, ako často a koľko oblastí si holíte, od hrúbky a typu chlpov, od kvality čepele a od toho, ako sa o čepeľ staráte,“ povedala Somaová. „Používanie tupej žiletky môže mať za následok vyrážky a hrbolčeky pri holení, zarastené chĺpky a zapálenú pokožku. Čo je závažnejšie, môže to viesť k rezným ranám a možno aj infekciám,“ dodala. 

Infekcie

Používaním starých holiacich žiletiek môžete prispieť k akémukoľvek počtu infekcií, prezradila Stomaová. Baktérie rastúce na čepeli môžu tiež spôsobiť podráždenie pokožky v podpazuší alebo kdekoľvek inde, kde sa chcete holiť, napríklad v oblasti ohanbia alebo nôh. „Najčastejšou formou infekcie je bakteriálna infekcia kože s príznakmi vrátane začervenania, opuchu, bolesti alebo hnisu. Dá sa to liečiť antibiotickou masťou,“ uviedla odborníčka.

Odborníci prezradili, ako často
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tetanus

Ak vidíte kúsky hrdze, ktoré sa začínajú plaziť po čepeli, je najvyšší čas, aby ste ju prestali používať, varoval doktor Clayton, dermatológ v Pall Mall Medical v Manchestri. Baktérie na hrdzavých žiletkách môžu skutočne spôsobiť tetanus, vážnu a život ohrozujúcu infekciu. Dermatológ poradil, že okrem toho urobíte dobre, ak sa preventívne dáte zaočkovať proti tetanu, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam.

Zarastené chĺpky

Podľa doktora Claytona by holiaca žiletka mala normálne kĺzať po chlpoch. Ak cítite určitý odpor a ťahanie, pravdepodobne to znamená, že je otupená a môže spôsobiť podráždenie pokožky, popáleniny od žiletky a zarastené chĺpky. Tie zase môžu viesť k bakteriálnym infekciám, hyperpigmentácii a typu vyvýšenej jazvy nazývanej keloid.

Viac o téme: ŽiletkaHolenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu