Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hrozivý úlovok chlapca v rybníku: Keď zbadal, čo sa chytilo na udicu, až ho striaslo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OKLAHOMA - Malý chlapec v Oklahome ulovil bizarnú rybu podobnú pirani so strašidelne ľudskými zubami. Podľa odborníkov ide o exotickú pacu, ktorá síce nie je nebezpečná, no môže vážne ohroziť ekosystémy. Mnohí ich chovajú ako domácich miláčikov a potom ich vypúšťajú do rybníkov.

Charlie Clinton ulovil exotickú rybu, známu ako pacu, v susedskom rybníku cez víkend 15. júla, informovalo Oklahomské ministerstvo ochrany prírody (ODWC) na Facebooku. Pacu je názov pre niekoľko druhov rýb z čeľade Serrasalmidae. Pochádzajú z Južnej Ameriky a sú blízko príbuzné piraniam. Vstupujú do sladkovodných ekosystémov v USA, keď ich ľudia chovajú ako domáce zvieratá a potom ich nezodpovedne vypúšťajú do neďalekých rybníkov a riek, kde narastú do príliš veľkých rozmerov. 

Hrozivý úlovok chlapca v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Prax vyhadzovania nechcených domácich zvierat do vodných tokov môže byť neuveriteľne škodlivá pre pôvodnú divočinu. Sú to exotické, invázne druhy, ktoré môžu poškodiť naše miestne ekosystémy. V dôsledku toho vyzývame rybárov, aby ich odstránili z riek a rybníkov, kde je to možné," apelovali predstavitelia ODWC. 

 

A young angler, Charlie Clinton, was fishing in a neighborhood pond over the weekend when he got an unusual bite....

Posted by Oklahoma Department of Wildlife Conservation (ODWC) on Tuesday, July 18, 2023

Podľa expertov môžu pacu narásť do dĺžky až jeden meter a vážia 40 kilogramov. Napriek tomu, že vyzerajú ako pirane, pre ľudí sú neškodné. Ich sploštené zuby podobné tým ľudským sú pravdepodobne výsledkom ich pestrej všežravej stravy, ktorá zahŕňa malé ryby, kôrovce s tvrdou škrupinou, ovocie a orechy sladkovodných rastlín, uvádza Americké múzeum prírodnej histórie (AMHN). 

Viac o téme: RybaPiraňaOklahomaPacu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu