Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rozmýšľali ste niekedy, prečo nám zvráskavejú prsty vo vode? Experti prezradili, prečo sa to deje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANCHESTER - Už ste niekedy vyšli z bazéna, mora alebo vane a premýšľali ste, prečo vaše prsty zostarli asi o desať rokov? Nie ste sami, pretože v skutočnosti existuje vedecký dôvod, prečo sú ľudské prsty vo vode zvráskavené. Experti prezradili dôvody.

Je zvláštne, že za fenoménom vráskavenia prstov vo vode je v skutočnosti evolučný prvok. V roku 2003 neurológovia Einar Wilder-Smith a Adeline Chowová, ktorí v tom čase pracovali v Národnej univerzitnej nemocnici v Singapure, skúmali podivný jav. Merali krvný obeh v rukách dobrovoľníkov, keď ich namáčali vo vode a zistili, že keď sa končeky prstov začali vrásniť, došlo k veľmi výraznému poklesu prietoku krvi do prstov. "Dáva to zmysel, keď sa pozriete na svoje prsty počas toho, ako sú zvráskavené," vysvetlil podľa BBC neurológ a psychológ z Manchester Metropolitan University Nick Davis, ktorý študoval vráskavenie končekov prstov. "Brušká prstov zblednú, a to preto, že krvné zásobenie je na povrchu obmedzené." 

Rozmýšľali ste niekedy, prečo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Davis potom zisťoval, aké možné výhody to kedysi mohlo mať pre raných ľudí. Pri skúmaní tohto fenoménu požiadal o pomoc päťsto dobrovoľníkov, ktorí v roku 2020 navštívili Science Museum v Londýne. Za pomoci merania sily zistil, že dobrovoľníci so suchými, nezvráskavenými prstami pri uchopovaní predmetu použili menej sily ako ľudia s mokrými rukami. Ale keď si ponorili ruky do vody, aby sa im zvraštili prsty, sila zovretia sa oslabila.

"Výsledky boli úžasne jasné. Zvrásnenie zvýšilo mieru trenia medzi prstami a predmetom. Čo je obzvlášť zaujímavé, je to, že naše prsty sú citlivé na zmenu povrchového trenia a túto informáciu používame na použitie menšej sily na bezpečné uchopenie predmetu," vysvetlil Davis. 

Rozmýšľali ste niekedy, prečo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

S týmito zisteniami sa stotožňuje aj evolučný neurológ z Newcastle University Tom Smulders. "Keďže sa zdá, že máme lepšiu priľnavosť pod vodou, predpokladal by som, že to súvisí buď s pohybom vo veľmi vlhkých podmienkach, alebo potenciálne s manipuláciou predmetmi pod vodou." Niektorí výskumníci si myslia, že zvráskavené prsty poskytovali našim predkom výhodu, pokiaľ ide o chôdzu po mokrých skalách alebo uchopenie konárov. Rovnako mohla reakcia pomôcť aj raným ľuďom pri chytaní a hľadaní potravy, ako sú mäkkýše.

Viac o téme: ŠtúdiaVráskyPrsty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu