Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zmiznutie dievčaťa, vražda, havária UFO: Najväčšie záhady Vatikánu, ktoré vás zaručene vydesia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Bývalý dôstojník amerických tajných služieb tvrdí, že Vatikán pomohol zatajiť haváriu UFO. S týmto štátom sa však spája aj množstvo ďalších záhad. Je síce najmenší na svete, ale zároveň aj jeden z najtajomnejších. Súčasťou sú nevyriešené vraždy, ale aj zmiznutie iba pätnásťročného dievčaťa.

Napriek tomu, že Vatikán nemá ani 900 obyvateľov a rozlohou je skutočne malým štátom, má na rováši niekoľko pomerne závažných škandálov. Od vatikánskych archívov cez tajomné úmrtia až po zmiznutie iba 15-ročného dievčaťa, to všetko sa udialo v malom štáte na území Talianska. David Grusch, bývalý dôstojník amerických tajných služieb, dokonca tvrdí, že pred 90. rokmi pristálo v Taliansku mimozemské plavidlo. Podľa jeho slov pôsobil vtedajší pápež Pius XII. ako sprostredkovateľ a zabezpečil jeho presun do USA. Novinárka Nadine Lingeová zase uvádza, že s najmenším štátom sveta sa spája aj množstvo ďalších záhad, informuje Daily Star.

Zmiznutie dievčaťa, vražda, havária
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tajomstvá vatikánskych archívov

Vatikánsky archív, v ktorom sa nachádza 17 miliónov strán dokumentov, bol založený v roku 1612. V súčasnosti je umiestnený v podzemnom bunkri. Obsahuje mnohé z najfascinujúcejších písomných údajov z histórie, ale niektorí sa domnievajú, že je v ňom uložený aj exotickejší obsah. Je tam napríklad žiadosť Henricha VIII o anulovanie jeho manželstva s Katarínou Aragónskou, Michelangelova sťažnosť na nezaplatený účet za vymaľovanie Sixtínskej kaplnky a korešpondencia s Hitlerom. Tvrdí sa aj to, že sa v ňom nachádzajú dôkazy o tom, že Ježiš mal manželku a potomkov alebo dokonca o tom, že nikdy neexistoval. Obsahovať má aj informácie o Svätom grále a Arche zmluvy. Údajne existuje aj stroj času „Chronovisor,“ ktorý vraj zostrojil benediktínsky mních, aby sa mohol vrátiť v čase a nafilmovať ukrižovanie. Dokonca sa tvrdí, že obsahuje dôkazy o mimozemských bytostiach a najväčšiu zbierku porna na svete. 

Čo sa stalo Emanuele?

22. júna 1983 Emanuela Orlandiová mierila späť do svojho domu vo Vatikáne po lekcii hry na flaute v Ríme. Odvtedy sa však doslova vyparila z povrchu zemského. O jej zmiznutí existuje veľa teórií. Jedna tvrdila, že bola unesená a že za ňu únoscovia pýtali výkupné. Chceli z väzenia dostať Mehmeta Aliho Agcu, Turka, ktorý dva roky predtým zastrelil pápeža Jána Pavla II. Iná teória tvrdila, že sa jej zmocnili teroristi, KGB alebo mafia, zatiaľ čo tretia navrhovala, že ju uniesla cirkev, aby slúžila ako sexuálny objekt na večierkoch a neskôr ju zavraždili. Ďalší nápad sa týkal uniknutých dokumentov, ktoré ukázali, že žila v Londýne pod ochranou Vatikánu, ale zomrela a jej telesné pozostatky boli poslané späť do mesta.

V roku 2019 boli v meste otvorené dve hrobky, v ktorých Emanuela údajne mohla byť pochovaná, ale nenašli sa žiadne pozostatky. Vatikánske aj talianske úrady tvrdia, že dokumenty sú falošné. Začiatkom tohto roka prokurátori oznámili, že prípad znovu otvoria. Prišlo to po seriáli Vatican Girl na Netflixe, v ktorom tvorcovia dokumentárnych filmov viedli rozhovor s priateľkou Emanuely. Tá prezradila, že týždeň pred zmiznutím sa jej zverila so sexuálnym obťažovaním niekým „blízkym“ Jánovi Pavlovi II.

Boží bankár

18. júna 1982 našli 62-ročného talianskeho bankára Roberta Calviho obeseného na lešení pod mostom Blackfriars v Londýne. Vo vreckách mal tehly a takmer 12 500 libier (14 600 eur) v hotovosti v rôznych menách. Calvi, prezývaný „Boží bankár“ pre svoj blízky pracovný vzťah s Vatikánom, utiekol z Talianska po páde banky Banco Ambrosiano, ktorej šéfoval. Využil pritom cudzí pas. Varoval pápeža Jána Pavla II., že kolaps bude mať za následok katastrofu nepredstaviteľných rozmerov, pri ktorej Cirkev utrpí najväčšie škody. Neskôr sa zistilo, že cez Vatikánsku banku boli odčerpané celé milióny. Forenzné testy ukázali, že na Calviho topánkach neboli žiadne stopy z lešenia, zranenia na krku nenaznačovali obesenie a dokonca sa ani nedotkol peňazí vo vreckách. Nebola to teda samovražda, ale vražda. Ale kto ho zabil? Mohlo by ísť o jeho styky s členmi katolíckej cirkvi? V roku 2005 bolo v Taliansku za jeho vraždu súdených päť ľudí s údajnými väzbami na mafiu, ktorí však boli oslobodení. Prípad je tak dodnes nevyriešený.

Smrť pápeža Jána Pavla I.

Smrť pápeža Jána Pavla, ktorý v roku 1978 viedol rímskokatolícku cirkev len 33 dní, je doposiaľ zahalená rúškom tajomstva. Opisovaný ako „usmievajúci sa pápež“ sa stal najkratšie slúžiacim pápežom od roku 1605, keď 28. septembra 1978 zomrel na infarkt. Ale správy o tom, čo sa stalo, sa líšia. Vatikán pôvodne tvrdil, že ho našiel kňaz. Neskôr sa však ukázalo, že ho našli dve mníšky. Iné teórie hovoria, že bol zavraždený, pretože sa chystal odhaliť slobodomurárske sprisahanie alebo bol otrávený, aby mu zabránili odhaliť finančný podvod zahŕňajúci vatikánskych insiderov.

Viac o téme: ZmiznutieVraždaZáhadaPápežVatikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu