Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Apokalyptické varovanie vedcov: Ľudstvo prekročilo sedem z ôsmich bezpečných limitov pre život na Zemi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Vedci tvrdia, že existuje osem bezpečných limitov na meranie schopnosti planéty Zem udržať život, pričom na siedmich z nich sme už prekročili hranicu. Podľa nich ide o kritickú situáciu, za ktorú sú zodpovední práve ľudia. Toto je jeden z dôvodov, prečo je zmena klímy nebezpečnejšia ako jadrové zbrane.

Podľa časopisu Nature tím viac ako štyridsiatich odborníkov z celého sveta zostavil sériu "hraníc zemského systému" (ESB), aby zmerali, aké bezpečné a prívetivé sú podmienky na Zemi pre život. Sedem z ôsmich ESB, ktoré merajú, ako sa nám darí, je porušených. Jediný limit, ktorý sme doposiaľ neprečerpali, sa týka úrovne aerosólových znečisťujúcich látok. Medzi ďalších porušených sedem patria klíma, funkčná integrita, oblasť prírodného ekosystému, povrchová voda, podzemná voda, dusík a fosfor. Všetky tieto škody sú vo veľkej miere vinou ľudstva, pretože veľká väčšina vedcov sa zhoduje na tom, že za katastrofickú zmenu klímy si môžeme sami a naša masívna spotreba zdrojov planéty.

Štúdia, ktorá skúmala 88 125 iných prác o zmene klímy, napríklad zistila, že až 99,9 percenta expertov považuje ľudí za hnaciu silu zmeny klímy, informuje Eurek Alert. Existuje dôvod, prečo zmena klímy predstavuje väčšiu hrozbu pre Zem a ľudstvo ako jadrové zbrane. Situácia sa zrejme bude postupne zhoršovať, pretože čoraz viac oblastí sa už teraz stáva neobývateľnými a klimatické zmeny vyhladzujú viac biotopov a druhov. Výskum tiež stanovil niektoré ciele, na ktoré by sme sa mali zamerať, aby sme sa pokúsili zachrániť situáciu, vrátane obmedzenia nárastu globálnej teploty na 1,5 stupňa Celzia a ochrany biodiverzity ekosystémov na celom svete.

Apokalyptické varovanie vedcov: Ľudstvo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Skupina vedcov s názvom Earth Commission, ktorá stojí za novými zisteniami, povedala, že nie sme na ceste k splneniu týchto mimoriadne dôležitých cieľov. Úspech si bude vyžadovať spoluprácu naprieč niekoľkými sektormi, v opačnom prípade našu planétu, a tým pádom aj ľustvo, čaká nepekný koniec. Výskumníci okrem bezpečných limitov vypracovali aj "limity spravodlivosti", aby ukázali, že aj keby Zem nezasiahla katastrofa, súčasná situácia by stále nespravodlivo ovplyvnila určité časti sveta. Už teraz na Zemi existujú ľudia priamo trpiaci škodami, ktoré spôsobila zmena klímy.

Viac o téme: ŠtúdiaGlobálne otepľovanieKoniec svetaJadrová zbraňZmena klímy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu