Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hororový nález v mayskej pyramíde smrti: To, čo tam objavili archeológovia, by vydesilo každého

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

YUCATÁN - V mayskej pyramíde v južnom Mexiku odborníci objavili pozostatky dvadsiatich mladých mužov. Ich hlavy boli odrezané od zvyšku tela. Tieto nálezy naznačujú, že smrť mužov bola spojená s bohmi podsvetia. Archeológovia dúfajú, že sa im podarí zistiť, čo presne sa dialo v pyramíde smrti.

Pozostatky dvadsiatich mladých mužov v mayskej pyramíde naznačujú, že toto miesto mohlo byť pamätníkom násilnej smrti. Obete boli uložené v dvoch odlišných hroboch, ktoré mohli byť vykopané až s 1200-ročným odstupom, čo by mohlo znamenať, že strašidelný pomník pravdepodobne slúžil temnejším mayským božstvám po mnoho storočí. Vedci z mexického Národného inštitútu pre antropológiu a históriu (INAH) tvrdia, že spôsob, akým boli obete dekapitované, poskytuje jasný dôkaz o tom, že smrť mladíkov bola spojená s bohmi podsvetia. Predpokladajú, že odrezanie hláv malo predstavovať posvätenie pyramídy a upevnenie jej vzťahu s posmrtným životom. 

 

Descubren una veintena de entierros ofrendados a un templo-pirámide del sitio maya Moral-Reforma en Balancán Por...

Posted by Avance Tabasco on Thursday, April 20, 2023

Hrôzostrašná pyramída, ktorá sa nachádza na archeologickom nálezisku Moral-Reforma na polostrove Yucatán, známa pod názvom Štruktúra 18, bola s najväčšou pravdepodobnosťou postavená po etapách. Na posvätenie každej ďalšej dokončenej časti boli potrebné ľudské obete. Je preto zrejmé, že dve hromadné popravy súvisia s kľúčovými udalosťami pri výstavbe chrámu. 

Experti sa domnievajú, že prvá časť pochádza z neskorého predklasického obdobia, ktoré trvalo od roku 300 do roku 250 pred Kristom. Hoci presný vek kostier ešte nebol identifikovaný, prítomnosť 567 sprievodných materiálnych pozostatkov, ako sú korálkové drobnosti, hroty projektilov a kostené ihly, pomáha určiť všeobecný časový rámec. Staršia časť, pozostávajúca zo siedmich samostatných hrobiek, obsahuje kosti najmenej dvanástich obetí. Niektoré z nich boli pochované v sede, zatiaľ čo iné boli pravdepodobne premiestnené do chrámu po prvom pohrebe na inom mieste. Výsledkom je, že mnohé z týchto kostier nie sú anatomicky konzistentné. 

 

The unearthing of 20 #burials provides new insight into a likely link between a #Maya temple-pyramid at Tabasco and...

Posted by Ancient Origins on Friday, April 21, 2023

Na tomto mieste bola objavená aj druhá séria trinástich hrobiek z obdobia neskorej klasiky, ktorá trvala od 600 do 900 nášho letopočtu. "V rámci týchto hrobiek sme napočítali osem jedincov, ktorým odrezali hlavy a rozštvrtili časti tiel. Boli umiestnené oddelene, aby bolo možné vysvätiť chrám," vysvetlil koordinátor výskumu Francisco Apolinar Cuevas Reyes. Obeťami boli mladí dospelí muži, ktorí mali zmodifikovaný tvar lebiek. "Táto fyzická charakteristika bola možná vďaka dlahovaniu hlavy, ktorá pozdvihla postavenie týchto jedincov v predkolumbovskej mayskej spoločnosti. Podobne u dvoch jedincov z obdobia neskorej klasiky sme pozorovali zubné modifikácie pilovaním a inkrustovaním nefritov na predných zuboch," dodal Cuevas Reyes. Všetky závery vyvodené z týchto objavov sú predbežné a v súčasnosti prebiehajú ďalšie vykopávky. 

Viac o téme: PyramídaMexikoYucatánMayoviaArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu