Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Používate opakovane plastovú fľašu? Štyri dôvody, prečo by ste s tým mali okamžite prestať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Mnoho ľudí používa opakovane plastové fľaše, hoci sú určené len na jedno použitie. Väčšinou je to z dôvodu šetrenia životného prostredia. Odborníci však upozorňujú, že je to nebezpečné pre zdravie. Uviedli štyri dôvody, prečo by ste sa tohto zvyku mali vyvarovať.

Odborník na úpravu vody Brian Campbel pri opätovnom použití plastovej fľaše upozorňuje na to, že má tendenciu prechovávať škodlivé baktérie. Ani jej čistenie nemusí byť riešením. "Okrem toho sa na plaste môžu časom vytvoriť malé praskliny alebo škrabance, ktoré môžu vytvoriť oblasti pre rast baktérií, čo môže viesť k potenciálnym zdravotným rizikám vrátane gastrointestinálnych ochorení a iných infekcií," vysvetlil pre Best Life. Ak medzi jednotlivými použitiami necháte fľašu s vodou v teplom prostredí, napríklad v slnečnom aute, baktérie sa môžu rozmnožiť ešte rýchlejšie.

Plastovú fľašu by sme mali použiť na pitie len raz!
Zobraziť galériu (4)
Plastovú fľašu by sme mali použiť na pitie len raz!  (Zdroj: thinkstock.com)

Môžu "vylúhovať" chemikálie do nápoja

Fľaše na vodu môžu byť vyrobené z rôznych typov plastov, z ktorých niektoré sú bezpečnejšie ako iné. Ak chcete zistiť, z akého materiálu je vyrobená tá vaša, môžete sa pozrieť na recyklačný kód na etikete, na ktorej bude číslo od jedna do sedem. V súčasnosti je väčšina fliaš na jedno použitie označená jednotkou, čo znamená, že sú vyrobené z polyetyléntereftalátu (PET alebo PETE). Hoci neobsahujú bisfenol A (BPA) a ftaláty, niekedy môžu obsahovať antimón - polokovový materiál, ktorý sa považuje za možný karcinogén. Fľaše označené recyklačnými kódmi, ktoré majú iné čísla, môžu obsahovať ďalšie chemikálie. Napríklad tie označené sedmičkou sú vyrobené z polykarbonátového plastu. Podľa Harvard's School of Public Health polykarbonátový plast obsahuje BPA - chemikáliu, ktorá bola v štúdiách na zvieratách spojená s vývojovými, reprodukčnými a metabolickými zdravotnými problémami.

Používate opakovane plastovú fľašu?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Obsahujú mikroplasty

Jednorazové fľaše častokrát produkujú mikroplasty, ktoré sa môžu dostať do vášho nápoja. Štúdia z roku 2018 zverejnená v časopise Frontiers in Chemistry sa zaoberala vzorkami odobratými z 259 balených vôd a zistila, že 93 percent týchto vzoriek vykazovalo známky kontaminácie mikroplastami. Konzumácia mikroplastov môže narušiť endokrinný systém, ktorý reguluje metabolizmus, rast a vývoj reprodukcie a ďalšie funkcie. Taktiež môže spôsobiť oxidačný stres, cytotoxicitu, neurotoxicitu a narušenie imunitného systému.

Používate opakovane plastovú fľašu?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Veľa ľudí konzumuje mikroplasty v nebezpečných množstvách, pričom obmedzenie používania jednorazových fliaš by mohlo pomôcť tento problém zredukovať. Odborníci odhadujú, že týždenne zjeme plasty v množstve približnej jednej kreditnej karty. 

Predstavujú nebezpečenstvo pre životné prostredie

Nakoniec je tu ešte jeden dôvod, prečo nenapĺňať jednorazové fľaše na vodu; z hľadiska životného prostredia je najlepšie ich vôbec nekupovať. "Celý životný cyklus balenej vody využíva fosílne palivá, prispieva ku globálnemu otepľovaniu a spôsobuje znečistenie," píše sa v správe Harvardovej univerzity. Každý rok sa 17 miliónov barelov ropy spotrebuje na výrobu dostatočného množstva plastových fliaš, aby pokryli ročný dopyt len v rámci USA. Takmer 90 percent jednorazových fliaš skončí potom na skládkach. Najvhodnejšie je preto zaobstarať si fľašu vyrobenú z nehrdzavejúcej ocele alebo skla, ktorú možno používať opakovane. 

Viac o téme: PlastVodaZdraviePlastová fľašaŽivotné prostredie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu