Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Číňana preslávil legendárny mém: Spravil z neho milionára a ani sa nemusel veľmi snažiť

(Zdroj: Youtube/中视网)

PEKING - Čínsky herec Ge You (65) sa stal virálnym mémom na sociálnych sieťach vďaka záberu zo sitcomu z devädesiatych rokov. Mém sa nešíril len medzi používateľmi, hojne ho využívali aj rôzne spoločnosti. Práve tie za používanie snímky bez jeho súhlasu teraz žaluje. Takto sa mu podarilo zarobiť v prepočte už viac ako milión eur.

You za posledných šesť rokov žaloval 544 firiem, z toho 542 úspešne, za používanie jeho záberu bez súhlasu. Vo väčšine týchto prípadov tiež získal verejné ospravedlnenie. Finančná kompenzácia od firiem sa vyšplhala do výšky 7,59 milióna čínskych jüanov (1,01 milióna eur). 

Ge sa stal online tvárou čínskeho hnutia "lying flat" (ležať na plocho) po tom, čo používatelia internetu začali zverejňovať fotografie, na ktorých vylihuje na pohovke v čínskom sitcome z roku 1993 I love my family. Číňan hrá postavu Ji Chunsheng, lenivého darmožráča, ktorý sa celé dni povaľuje na gauči v dome hlavných hrdinov. Obrázky jeho postavy sa stali virálnym internetovým mémom a dokonca viedli k tomu, že držanie tela dostalo prezývku "Ge You tang", keď bola kultúra "tang ping" bol v Číne na vzostupe. Ležať naplocho, čiže tang ping, označuje pasívny postoj ku kariére a ambíciám s cieľom uspokojiť sa s dosiahnutím minima potrebného na prežitie. Mladí ľudia v Číne ho čoraz viac vnímajú ako životný štýl snov v dôsledku zvyšujúceho sa tlaku života a práce v posledných rokoch, píše denník South China Morning Post

Fráza "Ge You Tang" alebo "Ge You Lying" sa v roku 2016 stala v Číne senzáciou internetu. Časopis Yaowen Jiaozi ju označil za jednu z desiatich najlepších fráz a stala sa tak populárnou, že je teraz štandardným pojmom, ktorý sa používa na opis, keď sa niekto hrbí na pohovke. Stovky spoločností začali používať Geov mém v marketingových kampaniach alebo v príspevkoch na sociálnych sieťach. Patrí sem napríklad firma propagujúca pohodlné zadné sedadlá, kde mohli ľudia ležať na plocho, alebo prevádzka s tradičnými čínskymi masážami, ktorá sa snažila ľudí odhovoriť od "Ge You slouching" predstavením škody, ktorú môže spôsobiť.

V reakcii na to Ge zažaloval banky, zábavné spoločnosti, automobilku, technologické firmy, výrobcov domácich spotrebičov a dokonca aj leteckú spoločnosť. V niektorých prípadoch súdy rozhodli, že herec by mal dostať odškodné v prepočte menej ako 50 eur. Menšie sumy sa ale nahromadili, až sa z toho nakoniec vykľula poriadne vysoký obnos. Na čínskych sociálnych médiách vychvaľujú hercove súdne víťazstvá do nebies. "Teraz takto ležíte a zarábate peniaze," poznamenal jeden užívateľ soiálnej siete Weibo. 

Viac o téme: HerecSúdny sporMémGe You
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu