Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výskumníci narazili na obrieho pytóna: Keď videli, čo zo seba vypudil, ostali v šoku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FLORIDA - Americkí odborníci priniesli zaujímavé zistenia o rozmnožovacích schopnostiach barmských pytónov. Tie sa úspešne aklimatizovali aj v podmienkach, ktoré nie sú pre tento druh prirodzené. Ich reprodukcia na Floride je veľmi vysoká, čo dokazuje aj nasledujúci záber.

V niektorých kultúrach je symbol plodnosti spájaný so zobrazením hada. Na základe údajov, ktoré zverejnil časopis Reptiles and Amphibians, môžeme pokojne konštatovať, že ide o symbol oprávnený. Tak napríklad samica barmského pytóna nedávno nakládla 96 vajíčok a je zatiaľ rekordérkou svojho druhu. "Podľa našich vedomostí ide o najväčší počet, aký bol kedy zdokumentovaný u voľne žijúceho barmského pytóna," uviedla Amy Yackel Adamsová z tímu US Geological Survey. Zároveň doplnila, že pre tento druh je typickejšie približne polovičné číslo. 

Samica pytóna po prvý raz upútala pozornosť výskumníkov v máji 2022 po tom, ako nakládla nezvyčajne veľkú dávku vajec. Ale vzhľadom na spôsob, akým tento druh inkubuje svoje potomstvo, členovia tímu dokázali zistiť skutočný počet až s blížiacim sa termínom liahnutia mláďat. "Matky sa pevne ovíjajú okolo vajec a chvejú sa, aby produkovali teplo a udržali ich v určitej teplote. Až keď nastane čas liahnutia, potom sa vzdialia," vysvetlila odborníčka. 

Z takmer stovky vajec sa nakoniec vyliahlo 83 mláďat, pričom zvyšných 13 bolo neživotaschopných, to znamená, že boli príliš malé alebo deformované. Vyliahnuté hady merali v priemere necelých osem centimetrov. Superplodný pytón pochádza z Floridy, konkrétne z Národnej rezervácie Big Cypress, ktorá hraničí s Národným parkom Everglades. S dĺžkou päť metrov sa blíži k najväčšiemu plazovi svojho druhu, aký bol kedy v tejto oblasti zaznamenaný. 

Výskumníci narazili na obrieho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

To je zároveň znepokojujúca správa pre miestnu faunu, ktorá sa v posledných desaťročiach musí vyrovnávať s rastúcou populáciou týchto plazov. Barmské pytóny totiž nepatria v tomto regióne k pôvodným živočíšnym druhom, sú invázne. Od 70. rokov minulého storočia ich populácia neustále rastie. Hoci barmský pytón nie je jedovatý a ľuďom sa väčšinou vyhýba, jeho rozmnoženie zdecimovalo kedysi rozšírené živočíšne druhy v celej oblasti. 

Viac o téme: HadPytónFlorida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu