Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci spozorovali v Atlantiku obrí pás tohto hnusu: Je tak veľký, že celý ho vidno iba z vesmíru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Na hladine Atlantického oceánu sa tento rok podľa expertov vytvorila rekordne veľká masa morských rias, ktoré by v lete mohli zavaliť pláže amerického štátu Florida. Pás hnedastých rastlín so šírkou okolo 8800 kilometrov mieri do Mexického zálivu a už teraz znepríjemňuje pobyt na mexických plážach. Príčina fenoménu nie je úplne jasná, vedci špekulujú o vplyve klimatickej zmeny alebo znečistenia.

Samotný výskyt veľkých chuchvalcov riasy hroznovica nie je v danej časti sveta neobvyklý, pásy chalúh sú však čím ďalej tým väčšie, píše BBC. Ten tohtoročný váži asi desať miliónov ton a je taký obrovský, že ho možno v celom rozsahu pozorovať len z vesmíru. Podľa denníka The New York Times v januári vedci namerali rekordné množstvo danej riasy na prvý mesiac roka. "Tie výkvety sú väčšie a väčšie a tento rok to vyzerá na najsilnejší rok od začiatku záznamov. Pre čistotu pláží v lete 2023 to skrátka neveští nič dobré," povedal výskumník z vysokej školy Florida Atlantic University Brian Lapointe. 

Zatiaľ čo vo vode sú zhluky hroznovice útočiskom rýb, krabov a ďalších morských živočíchov, na súši môžu "udusiť" korytnačie hniezda, vysvetľoval expert Brian Barnes. Po dvoch dňoch na pláži navyše hroznovica začne hniť a vypúšťať do okolia zapáchajúcu zmes plynov. Tá môže ľuďom vo väčších dávkach spôsobovať zdravotné problémy ako bolesť hlavy, pálenie očí alebo nevoľnosť. "Nemôžete vliezť do vody," opisoval svoju skúsenosť Leonard Shea, ktorý nedávno nakrútil video na pláži južne od mexického Cancúnu, kde more začalo vo veľkom vyplavovať riasy. V oblasti už niekoľko dní evidujú na mnohých miestach nadmerný výskyt hroznovice, kvôli ktorému sa do upratovania morskej hladiny zapojilo aj mexické námorníctvo. "Nie je to pekný zážitok," skonštatoval Shea. 

Podľa NYT sa chaluhy začínajú objavovať aj na ostrove Key West na juhu Floridy. V minulých rokoch tento fenomén turizmus v americkom štáte príliš neovplyvnil, miestni činitelia však uisťujú, že budú vývoj monitorovať. 

Vysvetlenie rastu riasových polí vedci stále hľadajú. "Myslia si, že by to mohlo súvisieť s teplejšou vodou v dôsledku klimatických zmien alebo so znečistením (oceánom) živinami, fosforom a sodíkom," povedal spravodajca televízie CNN Bill Weir. Riasy podľa neho obvykle držia ďalej od pevniny systém morských prúdov, tentoraz sa však masa hroznovice odtrhla a zdvojnásobila za mesiac svoju veľkosť. Americký národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) odhaduje, že rast tejto riasy bude život v Karibiku ovplyvňovať do polovice októbra. 

Viac o téme: PlážRiasyKlimatická zmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu