Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nad pokusmi experta zo CIA sa vám zastaví rozum: Testoval kvety aj jogurt, ale keď zistíte prečo!

Bakster pri manipulácii s detektorom lži Zobraziť galériu (3)
Bakster pri manipulácii s detektorom lži (Zdroj: Wikimedia)

LONDÝN - Dôveryhodnosť polygrafických testov stále rozdeľuje ľudí na dva tábory. Kým niektorí veria, že polygraf môže byť spoľahlivou metódou, ako odhaliť klamstvo, iní s tým nesúhlasia. Istý špecialista na vypočúvanie pre CIA tejto metóde veril tak veľmi, že testoval kvety, jogurt či dokonca spermie. Vedecká komunita jeho myšlienky odmieta.

Polygrafické testy sa používajú najmä pri policajných výsluchoch alebo vyšetrovaní vládnych predstaviteľov. Možno vás prekvapí, že veda za polygrafmi je prinajlepšom chabá. Taká chabá, že by určite nemala rozhodovať o osude ľudí odsúdených za zločiny. 

Jedným slávnym podporovateľom polygrafu bol Grover Cleveland "Cleve" Backster Jr. (1924-2013), špecialista na vypočúvanie v CIA. Krátko po druhej svetovej vojne založil v spravodajskej službe polygrafickú jednotku a potom v roku 1960 po odchode Backsterovu školu detekcie lži. Najvýznamnejšou však bola jeho práca s rastlinami. Backster veril, že rastliny môžu cítiť bolesť a mať mimozmyslové vnímanie, ktoré nazval "primárne". Na podporu svojich tvrdení použil polygrafický test na rastlinách, ktorý priniesol vážne bizarné výsledky, píše IFL Science

Nad pokusmi experta zo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako funguje detektor lži

Test na detektore lži je séria fyziologických meraní vykonaných počas toho, ako sa človeku kladú uzavreté otázky. Princíp polygrafu spočíva v tom, že ľudské telo reaguje špecifickým spôsobom, keď klame alebo hovorí pravdu, pričom tieto zmeny sú zistiteľné pomocou rôznych nástrojov pripojených k človeku. Namerané hodnoty zahŕňajú krvný tlak, kožnú vodivosť, pulz a dýchanie, pričom sa očakáva, že stres z klamstva môže tieto ukazovatele zmeniť.

Rastliny zjavne nemajú srdcovú frekvenciu ani krvný tlak, ale majú špecifickú vodivosť, ktorá sa dá merať elektrickým odporom. Backster to použil na vykonanie polygrafického testu na liste rastliny, keď ho pripojil k elektródam, ktoré merali akékoľvek podozrivé "reakcie" rastliny na stimuly. Keď dával rastline vodu, hlásil hodnoty, ktoré sa podobali hodnotám z ľudskej kože, čo ho podnietilo vyskúšať viac stimulov, aby pochopil rozsah toho, čo rastliny môžu cítiť. Začal páliť list a polygraf naznačil stresovú reakciu. 

Backster testoval citlivosť rastlín na ľudské myslenie pomocou polygrafického prístroja
Zobraziť galériu (3)
Backster testoval citlivosť rastlín na ľudské myslenie pomocou polygrafického prístroja  (Zdroj: profimedia.sk)

Čoskoro sa však expertovi jeho práca trochu vymkla z rúk. Tvrdil totiž, že keď v inej miestnosti zomrela malá kreveta, údaje na polygrafe sa zmenili. Ako ale mohla rastlina vedieť o úmrtí? Podľa Backstera rastlina prečítala ľudské zámery prostredníctvom nejakej telepatickej schopnosti. Pri ďalšom skúmaní uviedol, že len malá zmena emócií by mohla vyvolať reakciu rastlín, čo naznačuje, že aktívne vedia čítať naše myšlienky. V roku o tom napísal článok. Backster zašiel až tak ďaleko, že experimentoval s jogurtom, vajíčkami a aj s ľudskými spermiami.

Vedecká komunita Clevelandove myšlienky odmietla a spochybnila všetko o jeho metódach, od nedostatku kontrol až po to, či polygraf vôbec funguje. Opakované experimenty nedokázali poskytnúť rovnaké výsledky, čo naznačuje, že za zmeny v polygrafe mohla len vlhkosť alebo statická energia. 

Viac o téme: Detektor lžiPolygrafCIAGrover Cleveland Backster
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu