Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Zvyknete si soliť jedlo? Experti odhalili jej nečakaný vplyv na telo, veľmi nepríjemný účinok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EDINBURGH - Už dlho sa vie, že soľ sa podieľa na zvyšovaní krvného tlaku. Nie je to však jediná vec v tele, ktorú soľ negatívne ovplyvňuje. Vedci z Edinburghskej univerzity zistili, že diéta s vysokým obsahom soli zvýšila u myší hladiny stresového hormónu až o 75 percent. Teraz skúmajú, či vysoký príjem soli vedie aj k ďalším zmenám správania, ako je úzkosť alebo agresivita.

V súčasnosti je odporúčaný príjem soli pre dospelých menej ako šesť gramov denne, ale väčšina bežne zje asi deväť gramov. To môže prispieť k vyššiemu krvnému tlaku, čo následne zvyšuje riziko infarktu, mŕtvice a vaskulárnej demencie. Zatiaľ čo účinky na srdce a obehový systém sú dobre známe, o vplyve stravy s vysokým obsahom soli na správanie človeka sa doteraz vedelo len málo. Práve to sa stalo predmetom skúmania vedcov z Edinburghskej univerzity, ktorí svoje zistenia zverejnili v časopise Cardiovascular Research.

Zvyknete si soliť jedlo?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vo svojom experimente použili myši, ktorým dali také jedlo s vysokým obsahom soli, aby odrážalo typický príjem ľudí. Zistili, že nielenže sa zvýšila hladina stresového hormónu v pokoji, ale hormonálna reakcia hlodavcov na stres prostredia bola dvojnásobná v porovnaní s tými, ktoré prijímali normálnu stravu. Príjem soli zvýšil aktivitu génov produkujúcich proteíny v mozgu, ktoré kontrolujú, ako telo reaguje na stres.

Má soľ vplyv nielen na fyzické, ale aj duševné zdravie?

"Sme to, čo jeme a pochopenie toho, ako potraviny s vysokým obsahom soli menia naše duševné zdravie, je dôležitým krokom k zlepšeniu celkovej pohody," hovorí profesor Matthew Bailey z Centra kardiovaskulárnych vied Edinburghskej univerzity. "Vieme, že príliš veľa soli poškodzuje naše srdce, cievy a obličky. Táto štúdia nám ukázala, že vysoký obsah soli v našom jedle tiež mení spôsob, akým náš mozog zvláda stres," dodal. Podľa expertov v súčasnosti prebiehajú ďalšie výskumy s cieľom pochopiť, či vysoký príjem soli vedie k ďalším zmenám správania. Štúdia je publikovaná v Cardiovascular Research.

Viac o téme: JedloSoľúzkosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu