Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Lekárka radí: Štyri príznaky, kedy bolesť hrdla signalizuje vážnejší zdravotný problém

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AUSTIN - Bolesť hrdla je väčšinou spôsobená bežnými sezónnymi vírusmi a keď sa začne, všetci hľadáme účinný spôsob, ako sa jej čo najrýchlejšie zbaviť. Niekedy však signalizuje nástup iných a vážnych diagnóz.

V zimných mesiacoch častejšie ako v iných ročných obdobiach zápasíme s bolesťou hrdla. Jej spúšťačom sú väčšinou vírusy, prechladnutie, ale aj pobyt v zadymenom prostredí či pitie sýtených nápojov. Ale v niektorých prípadoch môže byť bolesť hrdla predzvesťou vážnejšieho ochorenia, a to najmä vtedy, ak je sprevádzaná týmito štyrmi príznakmi:

Vyrážka

"Ak sa vám súčasne s bolesťou hrdla objaví vyrážka, môže to byť symptóm závažnejšej infekcie," hovorí lekárka Gabriela Pichardová z medicínskeho centra Resilient Health v texaskom Austine. Vyrážka na krku a hrudníku, ktorá sa šíri na zvyšok tela, môže poukazovať na prítomnosť baktérií, píše The Sun. "Najmenšia z nich je streptokoková angína (bakteriálna tonzilitída), ale môže ísť aj o závažnejšie ochorenia ako šarlach, bakteriémia (baktérie v krvi) a syndróm toxického šoku. Všetky musia byť čo najskôr liečené lekárom, zvyčajne antibiotikami." 

Lekárka radí: Štyri príznaky,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak hrdlo veľmi bolí

Keď ste prechladnutý a bolí vás hrdlo, nepríjemný pocit by mal ustúpiť po niekoľkých dňoch. Bakteriálne infekcie ako bakteriálna tonzilitída sú ale zvyčajne bolestivejšie a tento stav sa nezlepšuje. Skôr naopak. Problémy s prehĺtaním a jedením sú spojené s bolesťou uší a opuchnutými, citlivými žľazami na krku. Ak máte niektorý z týchto príznakov, mali by ste navštíviť svojho praktického lekára, aby zistil, či ide o infekciu bakteriálnu alebo vírusovú. Bakteriálna tonzilitída sa môže liečiť antibiotikami. 

Lekárka radí: Štyri príznaky,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak máte horúčku

Prechladnutie môže byť príčinou zvýšenej teploty. Ak vás ale bolí hrdlo a máte horúčku nad 38 stupňov, je pravdepodobnejšie, že ide o infekciu hrdla, ako je angína, a nie o obyčajné prechladnutie. 

Ak neustupuje

"Ak bolesť trvá dlhšie ako týždeň alebo sa zhoršuje, poraďte sa so svojím lekárom, aj keď ste mali negatívny test na tonzilitídu," radí odborníčka. Bolesť v krku, ktorá nezmizne, môže byť tiež príznakom žľazovej glandulárnej horúčky. Väčšinou postihuje tínedžerov a mladých dospelých. Tento stav sa zlepší aj bez liečby, ale môžete sa cítiť veľmi zle a bude to trvať týždne. Niekedy môže byť dokonca príčinou nasledujúcich diagnóz:  

  • mierny zápal pečene (hepatitída), ktorý spôsobuje zožltnutie kože a očných bielkov (žltačka)
  • nízke hladiny krvných doštičiek (trombocytopénia)
  • neurologické stavy, ako je Guillain-Barrého syndróm alebo Bellova obrna
Viac o téme: Bolesť hrdla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu