Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Z ukrajinskej zoo utiekli počas ostreľovania byvoly: Po dlhých mesiacoch sa vrátili, ale keď uvidíte s kým!

(Zdroj: Youtube/The Independent)

CHARKOV - Byvoly utiekli zo zoologickej záhrady v ukrajinskom Charkove počas ruského ostreľovania. Teraz sa vrátili späť aj s mláďatkami. Ide o jednu z mála pozitívnych správ z ukrajinských zoo, ktorých zvierací obyvatelia, rovnako ako tamojší ľudia, posledné mesiace zažívajú peklo.

Svorka byvolov, ktorá utiekla z charkovskej zoologickej záhrady uprostred ruského ostreľovania, sa vrátila domov aj s mláďatami, ktoré sa narodili v ukrajinských lesoch. Tvrdé boje v okolí Feldman Ecopark na jar 2022 spôsobili, že viac ako tristo zvierat zomrelo spolu so šiestimi ľuďmi, o ktorých sa predpokladá, že im pomáhali utiecť, píše Yahoo News. Z päťtisícovej tlupy zvierat sa tento mesiac tri byvoly vrátili do spomínanej zoo aj s dvomi mladými. 

Súčasná situácia na Ukrajine má drastický vplyv na národné zoologické záhrady. Začínajú sa objavovať podrobnosti o tom, ako sa tieto zariadenia vyrovnávajú s vojnou. Niektoré zo zvierat vrátane levov, tigrov a divých mačiek boli presunuté do zoo v Poľsku. Mohlo by sa zdať, že najlepšie by bolo evakuovať všetky zvieratá do bezpečnejšieho prostredia ďaleko od vojnovej zóny, je to však veľmi riskantné úsilie. Ani za normálnych okolností nie je premiestňovanie zvierat v zoo jednoduchou úlohou; preprava zvierat totiž môže mať negatívny vplyv na ich pohodu. 

Zvieratá môžu pociťovať dehydratáciu, únavu, stres a zmeny správania. Preprava veľmi vystresovaných zvierat v klietkach a ich následný prenos cez konfliktné zóny môže dokonca spôsobiť vážne ochorenie a následnú smrť. Výskum tiež ukázal, že zvieratá si vytvárajú vzťahy s chovateľmi, čo môže mať ďalšie dôsledky na ich dobré životné podmienky. 

Viac o téme: ZooByvolCharkovVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu