READING - Hovorí sa, že "jablko denne odradí lekára". Potvrdzujú to už aj britskí vedci. Jablko, ale aj bobuľové ovocie, tmavá čokoláda či červené víno obsahujú zlúčeniny - flavonoidy, ktoré chránia srdce, pomáhajú znižovať krvný tlak, znižujú tiež cholesterol a cukor v krvi. A nielen to.
Flavonoidy sú skupiny molekúl, ktoré sa nachádzajú vo viacerých rastlinných potravinách a nápojoch. Priaznivo pôsobia na kardiovaskulárny systém, regenerujú a spevňujú cievy, pomáhajú znižovať krvný tlak, cholesterol a cukor v krvi, zabraňujú tvorbe krvných zrazenín a bojujú proti poškodeniu buniek. Nachádzajú sa najmä v jablku, ale nájdete ich aj v čučoriedkach, čerešniach, černiciach, tmavej čokoláde, zelenom a čiernom čaji, červenom víne či arašidoch.
Profesor v oblasti výživy a potravinárstva Gunter Kuhnle z Univerzity v Readingu povedal: "Vplyv konzumácie množstva flavonoidov je vo všeobecnosti porovnateľný s prechodom na stredomorskú stravu alebo miernym znížením príjmu soli."
Kuhnle tvrdí, že v súčasnosti sú diétne odporúčania zamerané na prevenciu nedostatku základných vitamínov, minerálov, bielkovín, tukov a cukrov. Avšak v tomto prípade sa často zabúda na vlákninu. Práve tá sa spája s nižším rizikom srdcových chorôb, mŕtvice a cukrovky 2. typu. "Bolo by skvelé, keby došlo k určitému posunu vo vývoji stravovacích odporúčaní a zahrnutí bioaktívnych zlúčenín, ako sú flavonoidy, ale pravdepodobne to bude dlhší proces," dodáva.