Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Experti prezradili, prečo by ste mali spať viac ako päť hodín: Toto vám hrozí, ak to nedodržíte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Väčšina z nás spí sedem až osem hodín denne. Nie však pre každého je to možné alebo potrebné. Nové výskumy zverejnené v lekárskom časopise PLOS Medicine naznačujú, že ľudia, ktorí spia len päť hodín denne, majú vyššiu pravdepodobnosť vzniku chronického ochorenia.

Do štúdie bolo zapojených viac ako 7000 štátnych zamestnancov v Spojenom kráľovstve v priebehu 25 rokov. Počas sledovania boli dopytovaní nielen na spánok, ale aj kontrolovaní na chronické stavy vrátane cukrovky, rakoviny a srdcových chorôb. Výsledky ukázali, že tí, ktorí spali päť alebo menej hodín denne vo veku okolo 50 rokov, mali o 30 percent vyššie riziko viacerých ochorení než tí, ktorí spali sedem hodín. V tomto veku bol spánok päť hodín alebo menej spojený aj s vyšším rizikom chronických ochorení a smrti. 

Experti prezradili, prečo by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nie je to však len o ležaní v posteli, dôležitá je aj kvalita spánku. Ten sa delí na dve fázy: REM a non-REM spánok. Noc začínate v non-REM spánku, po ktorom nasleduje krátke obdobie REM fázy. Cyklus pokračuje celú noc približne každých 90 minút. Hlboký spánok ponúka mnoho výhod pre naše celkové zdravie. Od toho, aby sa mozog zregeneroval až po pomoc pri organizovaní spomienok či pri vyplavovaní odpadu z mozgu a nervovej sústavy. Okrem toho hlboký spánok podporuje rast a vývoj svalov, regeneráciu buniek, obnovu energie, opravu tkanív a kostí a imunitného systému.

Viac o téme: ŠtúdiaVýskumSpánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu