Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zoologická záhrada čelila kritike: Ochrancovia zvierat krútia hlavami nad tým, čo chcela spraviť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Common Traveller)

ISLÁMÁBÁD - Zoologická záhrada v pakistanskom Láhaure upustila od plánu vydražiť 12 zo svojich 29 levov. Jej vedenie podľa agentúry AFP namiesto toho rozhodlo radšej vybudovať ďalšie klietky, aj keď sa levia rodina neprestáva rozrastať.

Aukcia sa mala konať vo štvrtok a jej vyhlásenie vyvolalo odpor medzi ochrancami zvierat. Svetový fond na ochranu prírody (WWF) odporučil buď časť zvierat prenechať iným zoo, alebo sterilizovať levice či zaviesť antikoncepciu. "Hlavným dôvodom naplánovanej aukcie bol chýbajúci priestor. Teraz, keď to bude čoskoro vyriešené, pre ňu už nie je dôvod, "povedal zástupca riaditeľa láhaurskej zoo Tanvir Ahmed Džandžua. Záhrada podľa neho rozhodla urýchliť výstavbu dvoch nových klietk. Zoo v Láhaure sa rozkladá na ploche 80 hektárov a okrem 29 levov chová šesť tigrov a dvoch jaguárov. Ide o najkvalitnejšie zariadenie svojho druhu v Pakistane. Tamojšia zoo má povesť nedostatočného vybavenia a málo kvalitnej starostlivosti o zvieratá.

Pri ohlasovaní dražby záhrada stanovila základnú cenu za leva na 150 000 rupií (1840 eur), pričom dúfala, že by sa cena mohla vyšplhať až k dvom miliónom rupií. V Pakistane nie je výnimkou, že si bohatší občania kupujú ako domáce zvieratá levy, tigre a ďalšie exotické zvieratá ako symbol úspešnosti majiteľov. Na sociálnych sieťach zverejňujú svoje fotografie s nimi a okrem toho požičiavajú zvieratá filmárom alebo na fotografovanie. Džandžua poprel, že k zrušeniu aukcie prispela jej kritika. "Ak sa budú levy ďalej rozmnožovať a my pre nich nebudeme mať zasa miesto, znovu aukciu zorganizujeme," povedal.

Viac o téme: DražbaZooLevyPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu