Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Optická ilúzia, ktorá dokonale otestuje váš mozog: Aké farby vidíte na FOTO?

(Zdroj: Øyvind Kolås, Chuwa (Francis))

BRATISLAVA - Skúste si overiť svoje pozorovacie schopnosti a zrak prostredníctvom optickej ilúzie. Obrázok pochádza z dielne mediálneho umelca a vývojára softvéru Øyvinda Kolåsa, ktorý do neho šikovne zakomponoval až dva aspekty - overenie vnímania tvaru a farieb.

Optické ilúzie v názornej ilustrácii objektu, kresby alebo obrázka testujú pozorovacie schopnosti ľudí. Okrem iného tvoria súčasť psychoanalýzy, pretože odhaľujú, ako ich pozorovateľ vníma okolitý svet. Každý ľudský mozog totiž dokáže vnímať veci inak a z každého uhla pohľadu si vytvára iný obraz. Jednou z takýchto ilustrácií je optická ilúzia s čiernobielou fotografiou. 

Zdá sa vám tento obrázok čiernobiely?

Obrázok už nejaký ten čas hýbe hlavami internetu a na sociálnych sieťach bol zdieľaný s popisom: "Zdá sa vám táto fotografia čiernobiela?" Na prvý pohľad je totiž fotka skupiny tínedžerov farebná. Keď ju však začnete sledovať pozornejšie, tak zistíte, že v skutočnosti je čiernobiela. Jej autorom je vývojár Øyvind Kolås. Tentokrát vytvoril komplikovaný optický klam, pretože sú v ňom zahrnuté obidva aspekty - zmena tvaru aj farby. Náš mozog má zvyčajne problém odfiltrovať farebnú škálu zdanlivo blízku spektru. Táto čiernobiela snímka využíva ilúziu mriežky na asimiláciu farieb, ktorá dokáže oklamať náš mozog, aby si mysleli, že ide o farebný obraz. Efekt bol vytvorený vložením mriežky rôznofarebných čiar na pôvodný čiernobiely obrázok. 

Expert na optiku Bart Anderson vysvetlil pre Science Alert, že systém farieb je to, čo vedci v oblasti vnímania nazývajú "nízka priepustnosť". Znamená to, že mnohé z receptívnych polí kódujúcich farbu sú dosť veľké. Mriežky sa spriemerujú s achromatickým pozadím, ktoré sa potom pripisuje danej časti obrazu. Špecifické kombinácie farieb, svetla a vzorov dokážu oklamať mozog tak, aby vizuálne vnímal niečo, čo tam nie je. 

Viac o téme: Optická ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu