Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Na Mars zatiaľ bez spiatočnej letenky

Takto by mohla vyzerať budúcnosť človeka na Zobraziť galériu (5)
Takto by mohla vyzerať budúcnosť človeka na "púštnej" planéte.

HOUSTON - Vyslanie človeka na Mars je v dohľadnom čase vylúčené: bolo by totiž príliš zložité a drahé. Tvrdí to americká vesmírna agentúra NASA. Inžinier James C. McLane však svojim bývalým šéfom oponuje: tvrdí, že dobytie Marsu nie je sci-fi, a že projekt by zjednotil svet ako nikdy predtým. Jeho vízia má však jeden háčik: na Mars by poslal len jedného astronauta. A bez možnosti návratu.

Podľa McLana by let človeka na Mars vzbudil podobné nadšenie ako program Apollo, na ktorom ako inžinier pracoval jeho otec. „Američania zabúdajú, že Apollo uspelo, lebo krajina vedela, že vyslanie ľudí na Mesiac v krátkom časovom rámci desiatich rokov bude vzrušujúce, náročné, nebezpečné a možno aj nemožné,“ napísal v magazíne Space Review.

„Áno, bolo by to obrovské riziko, ale tiež nemožno hovoriť, že napríklad výstup na horu je samovražednou misiou. Ľudia stále robia nebezpečné veci a let na Mars by bol skutočne niečím výnimočným. Nemyslím si, že by bol nedostatok dobrovoľníkov,“ citoval McLana server Universe Today. Podľa inžiniera by niekoľko priekopníkov mohlo na Marse postupne vytvoriť malú kolóniu.

McLane trvá na tom, že technológia minimálne 20 rokov neumožní návrat z Marsu na Zem. „Keď sa zbavíme potreby štartu z Marsu, zbavíme sa najväčšej prekážky pre misiu.“ Na otázku, či sa nájde dosť vesmírnych „samovrahov“, McLane odpovedá: „Z viac ako šiestich miliárd obyvateľov Zeme bude jednoduché nájsť vhodných kandidátov.“

RUSI POŠLÚ MAKAKY

Ako za starých čias Sovietskeho zväzu, keď do vesmíru ako prvého tvora poslali psa Lajku, dostali aj teraz v Rusku prednosť zvieratá. Na ďalekú cestu na Mars plánujú poslať dvadsať opičích samcov. Na pokuse s makakmi chcú ruskí vedci zistiť, ako bude človek znášať kozmické žiarenie. Tieto zvieratá naň vraj reagujú veľmi podobne ako ľudia. Rusi plánujú let na Mars od 50. rokov minulého storočia a pokusy s makakmi sú súčasťou dlhodobého projektu.


Povrch Marsu nevyzerá veľmi pohostinne.

Na Mars zatiaľ bez
Zobraziť galériu (5)





Na Mars zatiaľ bez
Zobraziť galériu (5)





Na Mars zatiaľ bez
Zobraziť galériu (5)



Cesta na Červenú planétu je po Mesiaci ďalším dôležitým krokom v odhaľovaní tajomstiev vesmíru.

Na Mars zatiaľ bez
Zobraziť galériu (5)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu