Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dievčatko (4) sa dotklo TEJTO rastliny: FOTO Hrozivá reakcia, skončilo v nemocnici! POZOR vyskytuje sa aj u nás

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANCHESTER – Bol to deň, ako každý iný. Deti sa hrali v parku a rodičia stáli bokom a sledovali ich. V jednom momente sa však odohralo niečo strašné. Malé dievčatko (4) začalo kričať, že ju niečo bolí. Keď pribehli rodičia, nemohli veriť vlastným očiam. Jej ruky vyzerali ako po útoku chemickou zbraňou.

Škôlka v Manchestri zdieľala na sociálnych sieťach strašný obrázok ruky len štvorročného dievčatka, ktorá bola posiata obrovskými pľuzgiermi. Vyšetrenie ukázalo, že reakcia mala byť vyvolaná kontaktom s jedovatou rastlinou, ktorá sa vyskytuje po celej Británii a považuje sa za najnebezpečnejšiu rastlinu na ostrovoch, informuje Daily Star. Reč je o boľševníkovi obrovskom. 

Dievčatko dostalo nepríjemnú reakciu počas hrania sa v parku. Dotklo sa boľševníka a náhle sa mu vyhádzali na rukách obrovské pľuzgiere. Jej stav bol tak vážny, že musela byť hospitalizovaná v nemocnici. Škôlka, ktorú dievčatko navštevovalo, vyzvala všetkých rodičov, aby svoje deti informovali o veľkom nebezpečenstve, ktoré rastlina predstavuje. 

Obrázok ruky po kontakte s boľševníkom zdieľala spojená základná škola so škôlkou Hardy Mill. Incident sa mal podľa Daily Star odohrať v sobotu 4. júna. Škola vo svojom vyhlásení uviedla, že jedno z detí sa, bohužiaľ, dostalo do kontaktu s boľševníkom obrovským a skončilo v nemocnici s popáleninami druhého stupňa. "Boli sme informovaní, že táto rastlina sa už s určitosťou vyskytuje v Longsightovom Parku," uvádzalo sa vo vyhlásení. 

Výskyt na Slovensku 

Boľševník obrovský (Heracleum mantegazzianum) bol do Európy dovezený z Kaukazu ako dekoratívna okrasná rastlina. Dorastá do dvoch až piatich metrov. Na Slovensku sa zaraďuje medzi vôbec najnebezpečnejšie invázne druhy. Informuje o tom portál VND. Pestovať sa prestal v polovici dvadsiateho storočia, ale invázia boľševníka obrovského už v tom čase zasiahla väčšinu Európy. 

Ak ovládne nejaký priestor, k jeho vytlačeniu je potrebný ľudský zásah. Podľa štúdie z roku 2008 sa táto rastlina na Slovensku vyskytuje prevažne na severe krajiny (Orava, Kysuce, Liptov, Pieniny) či v Malej Fatre.

Výskyt boľševníka obrovského na Slovensku.
Zobraziť galériu (2)
Výskyt boľševníka obrovského na Slovensku.  (Zdroj: obecbetliar.sk)

Pri kontakte spôsobuje najmä kožné poranenia (popáleniny). Dlhodobejší kontakt môže tiež vyvolávať bolesti hlavy, zvýšenú teplotu, slabosť a zimnicu, u  precitlivených osôb dokonca upchatie dýchacích ciest až smrť. Prvotný kontakt s rastlinou je bezbolestný, takže napríklad deti sa s ňou môžu hrať aj niekoľko hodín.

Viac o téme: Boľševník obrovskýManchesterVeľká BritániaHardy Mill
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu