Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

FOTO Spisovateľka Rowlingová zverejnila optickú ilúziu, ktorá rozdelila ľudí: Čo na nej vidíte vy?

J. K. Rowlingová
J. K. Rowlingová (Zdroj: SITA)

EDINBURGH - Farebná optická ilúzia opäť rozdelila používateľov sociálnych sietí na dve skupiny. Ľudia diskutujú o tom, aké zviera je v skutočnosti na nej vyobrazené. Ilúziu na svojom účte na Twitteri zverejnila známa britská spisovateľka J. K. Rowlingová. Sociálni psychológovia prezradili, prečo ľudia vidia rozdielne zvieratá.

Optická ilúzia pozostáva z ťahov ružovej farby na fluorescenčnom pozadí. Kým niektorí na základe ružových ťahov vidia na zábere hlavu osla, iní zase vidia tuleňa. Rowlingová na sociálnej sieti priznala, že na obrázku vidí osla. Niektorí jej fanúšikova zas uviedli, že ide o klokana, rybu či dokonca morskú pannu. 

Zatiaľ čo sa obrázok snaží naznačiť, že ľudia vidia grafiku odlišne podľa toho, či používajú pravú alebo ľavú stranu mozgu, takéto teórie neboli dokázané. Podľa odborníkov z Harvard Medical School osobnostné črty ako logika a kreativita nie sú obmedzené na jednu stranu mozgu. 

Tvorca farebného obrázku nie je známy, no kresba je pretvorenou ilustráciou obrázka, ktorý bol použitý vo výskumnej štúdii z roku 2006 s názvom "Pozri, čo chceš vidieť: Motivačné vplyvy na vizuálne vnímanie". Podľa sociálnych psychológov Emily Balcetisovej a Davida Dunninga z Cornell University "motivačné stavy ľudí, ich priania a preferencie ovplyvňujú ich spracovanie vizuálnych podnetov". Postava, ktorú použili na testovanie vnímania účastníkov štúdie, sa volala "nejednoznačný tuleňo-kôň" a bola vytvorená v roku 1968 Psychonomickou spoločnosťou. Obrázok bol zámerne navrhnutý tak, aby bol vágny, takže výskumníci mohli sledovať, ako ho ľudia interpretujú.

Viac o téme: Optická ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu