Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odborníci upozorňujú: Nikdy neopúšťajte posilňovňu bez toho, aby ste to najskôr urobili túto vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Existuje len málo vecí, ktoré sú pre vaše zdravie lepšie ako cvičenie. Odborníci však poukazujú na istú hrozbu, ktorú so sebou prináša cvičenie v uzavretých priestoroch. Ukazuje sa totiž, že telocvične sú ohniskami baktérií, vrátane jedného špecifického typu, ktorý môže spôsobiť celoživotné, opakujúce sa infekcie.

Odborníci z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) varujú, že priestory telocvične by ste nikdy nemali opustiť bez toho, aby ste vynechali jednu veľmi dôležitú vec. Tvrdia, že vynechanie tohto jednoduchého kroku čo i len jeden raz by sa mohlo odzrkadliť na vašom zdraví a dokonca ohroziť aj vašich blízkych. 

Nebezpečné baktérie

Nie je žiadnym tajomstvom, že ak sa telocvičňa pravidelne nečistí, vybavenie môže byť znečistené. CDC varuje, že telocvične sú častokrát doslova živnou pôdou pre meticilín - rezistentný Staphylococcus aureus (MRSA). Ide o nebezpečný typ baktérie, ktorá nereaguje na antibiotiká. "MRSA sa ľahko šíri v športových zariadeniach, šatniach a telocvičniach vďaka spoločnému vybaveniu a priamemu kontaktu na kožu," píše CDC.

Odborníci upozorňujú: Nikdy neopúšťajte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

MRSA a iné stafylokokové infekcie môžu spôsobiť vredy, lézie alebo pľuzgiere. Priebeh infekcie sa pohybuje od mierneho až po veľmi vážny či dokonca život ohrozujúci. "Aj keď sa MRSA najčastejšie šíri priamym kontaktom s kožou, môžete sa nakaziť aj použitím osobných vecí niekoho, kto je infikovaný. Stačí, ak použijete jeho uterák, oblečenie alebo športové vybavenie," uvádzajú experti. Okrem MRSA existuje niekoľko ďalších kožných ochorení, ktoré sa bežne šíria v športových zariadeniach. Môžu to byť bradavice, pleseň, atletická noha a ďalšie. 

Ľudia s MRSA a inými stafylokokovými infekciami majú baktérie MRSA na koži aj vo vnútri nosa. Sprchovanie ihneď po cvičení môže znížiť množstvo baktérií na pokožke a zabrániť tomu, aby sa dostali do tela a spôsobili aktívnu infekciu. "Obzvlášť dôležité je osprchovať sa pred a po použití verejnej sauny, vírivky alebo bazéna, bezprostredne po športovaní alebo cvičení v posilňovni a pred akýmkoľvek intímnym kontaktom s inou osobou," informuje Ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti USA (DHHS). CDC však poznamenáva, že verejné sprchy môžu predstavovať ďalšie riziká a neodporúča požičiavanie tuhého mydla alebo uteráka. 

Odborníci upozorňujú: Nikdy neopúšťajte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak sa z nejakého dôvodu nemôžete osprchovať pred odchodom z telocvične, aspoň si dôkladne umyte ruky teplou mydlovou vodou. Mali by sa čistiť minimálne pred a po športovaní a činnostiach, kedy sa používa niektoré zo spoločných posilňovacích vybavení. 

Najrizikovejšie športy 

Keďže MRSA sa najčastejšie šíri kontaktom koža na kožu, niektorí športovci sú vystavení zvýšenému riziku. Najčastejšie sú nákazy hlásené medzi športovcami s množstvom fyzického kontaktu. Patrí sem zápasenie, futbal alebo rugby, ale objavili sa aj u iných športov ako basketbal, hokej, volejbal, veslovanie, bojové umenia, šerm či bejzbal.

Odborníci upozorňujú: Nikdy neopúšťajte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Stojí za zmienku, že aj mimo týchto vysokokontaktných športov sa môžu športovci nakaziť. Aj keď niektoré športy zahŕňajú len malé množstvo fyzického kontaktu, MRSA sa môže rozšíriť pred alebo po účasti, napríklad v šatni. Každý, kto vykonáva organizovaný alebo rekreačný šport, by si mal byť vedomý spustenia možných kožných infekcií, a preto je nevyhnutné dodržiavať preventívne opatrenia.

Nie všetky prípady infekcie rezistentného stafylokoka sú aktívne alebo viditeľné. Aj ľudia bez príznakov môžu byť prenášačmi. To je presne ten dôvod, prečo prijať opatrenia, aby ste udržali seba a ostatných v bezpečí. Okrem sprchovania vždy pred a po použití utrite cvičebné náradie dezinfekčnou utierkou. Vzhľadom na to, že bakteriálne infekcie sa s väčšou pravdepodobnosťou šíria cez otvorenú ranu, je tiež dôležité zakryť všetky rezné rany alebo odreniny predtým, ako sa dotknete akéhokoľvek typu náradia v posilňovni.

Viac o téme: PosilňovňaMrsa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu