Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Záhada Ďatlovovej výpravy na Hore smrti defitinívne vyriešená?! Vedci zverejnili VIDEO ako dôkaz

Účastníci výpravy Zobraziť galériu (2)
Účastníci výpravy (Zdroj: profimedia.sk)

LAUSANNE - Experti minulý rok predstavili veľmi presvedčivú teóriu, ktorá mala vyriešiť pretrvávajúcu záhadu incidentu v Ďatlovovom priesmyku. V roku 1959 tam na svahoch hory Kholat Syakhl zomrelo deväť skúsených lyžiarov. Podľa nej turistov zabila zriedkavá dosková lavína.

V roku 1959 v uralskom pohorí Kholat Syakhl (Hora smrti) zahynulo deväť skúsených turistov. Keď ich záchranári po incidente išli hľadať, najprv našli ich stan rozrezaný zvnútra. Väčšina zásob a oblečenia bola vo vnútri. Niektoré z tiel boli nájdené v blízkosti ohniska. Ďalších našli až o mesiace neskôr v rokline. Sovietske úrady v tom čase zistili, že traja lyžiari zomreli v dôsledku fyzickej traumy a ďalší šiesti na podchladenie. Kým niektorých uväznila lavína, iní umreli na následky podchladenia. 

Záhada Ďatlovovej výpravy na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Aj keď vysvetlenie, že ich zabila lavína, zodpovedalo zvláštnostiam prípadu, nie všetci boli presvedčení o tom, že je správne. Hlavnou kritikou bolo, že takéto lavíny neboli v spomínanej oblasti bežné. Od vydania publikácie autori Johan Gaume a Alexander Puzrin uskutočnili ďalšie tri expedície do Kholat Syakhl, pričom vytvorili video dôkaz o páde dvoch nedávnych lavín. Ich zistenia boli zverejnené v časopise Communications Earth & Environment

Doskové lavíny sú zvláštne, pretože horná vrstva snehu je spojená do dosky, ktorá "sedí" na slabšej vrstve. Na to, aby sa vytvorili, potrebujú dostatočne veľkú plochu na svahu s uhlom väčším ako 30 stupňov, preto sú dosť zriedkavé. "Kritici sa zamerali na dva kľúčové aspekty našej teórie a tvrdili, že svah nebol dostatočne strmý a podmienky neboli vhodné na spustenie lavíny. Ľudia žijúci v tejto oblasti prisahali, že nikdy nevideli  padnúť lavínu v Ďatlovovom priesmyku," uviedol Gaume zo Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Lausanne (Ecole Polytechnique Fédérale De Lausanne). Väčšina kritiky podľa neho prišla od konšpiračných teoretikov. "Cítili sme sa, akoby mnohí ľudia odmietli náš vedecký prístup, pretože chceli zachovať rúško tajomstva okolo tragického osudu, ktorý postihol lyžiarov." 

Dve expedície, ktoré sa uskutočnili v roku 2021, jedna v lete a jedna v zime, sa najprv zamerali na uhol svahu (ktorý bol väčší ako 30 stupňov) a potom na snehové podmienky. Tie naznačovali, že výskyt lavín je naozaj možný. Tretej expedícii v januári 2022 pod vedením Olega Demjanenka a Dmitrija Borisova sa podarilo nakrútiť dôkazy o nedávnom páde dvoch lavín. Výskumníci netvrdia, že ich teória vysvetľuje všetko o strašnom konci deviatich turistov v Ďatlovovom priesmyku, ale sú si istí, že ich vysvetlenie je solídne a dáva zmysel, pokiaľ ide o prírodné podmienky hory.

Viac o téme: LavínaLyžiariZáhadaĎatlovov priesmykHora smrti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu