Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci odhalili, ako sa dá získať SUPERIMUNITA voči covidu: Existujú dva spôsoby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PORTLAND - Zistenia zverejnené v časopise Science Immunology založené na laboratórnych údajoch vedcov z Oregonskej univerzity zdravia a vedy naznačujú, že existujú dva spôsoby, ako získať superimunitu voči ochoreniu COVID-19. Z ich štúdie vyplýva, že zvýšená imunitná ochrana vzniká rôznymi kombináciami očkovania a prirodzenej infekcie.

Výraz superimunita na COVID-19 sa spája so stavom vysokej imunitnej ochrany a schopnosti organizmu odolať tomuto ochoreniu. Práve skúmanie možnosti získania dostatočnej imunity pred koronavírusovou infekciou bolo predmetom štúdie vedcov z Oregonskej univerzity zdravia a vedy (OHSU). Na základe analýzy krvných vzoriek zistili, že ideálnou kombináciou v tomto smere je prielomová infekcia po očkovaní alebo prirodzená infekcia, po ktorej nasleduje očkovanie. "Nezáleží na tom, či sa najskôr nakazíte a potom zaočkujete, alebo či ste zaočkovaný a potom dostanete prielomovú infekciu, v oboch prípadoch získate veľmi silnú imunitnú odpoveď," povedal spoluautor štúdie Fikadu Tafesse. 

Vedci odhalili, ako sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

KORONAVÍRUS Prekvapivé odhalenie o vakcíne Sputnik V: Porovnávali ju s Pfizerom, v tomto je lepšia

Už predchádzajúci výskum OHSU odhalil, že prielomové infekcie sa spájajú so získaním superimunity, ale táto štúdia je prvá, ktorá porovnáva stav imunity po prekonaní infekcie po očkovaní s jej úrovňou získanou prirodzenou nákazou pred podaním vakcíny. Experti analyzovali krvné sérum a zistili, že protilátky získané infekciou boli najmenej desaťkrát účinnejšie v porovnaní s ochranou poskytovanou samotnými vakcínami. Z údajov vyplynulo, že prirodzená infekcia sama o sebe vytvorí určitý druh imunitnej odpovede, ktorá sa výrazne líši od tej z očkovania. Prielomová infekcia má zas vyššiu mieru variácií, pokiaľ ide o úroveň ochrany. "Imunita voči samotnej prirodzenej infekcii je ale variabilná. Niektorí ľudia majú silnú odpoveď, iní nie. Ale očkovanie v kombinácii s prirodzenou infekciou poskytuje takmer vždy silné reakcie," vysvetlil člen výskumného tímu Marcel Curlin. 

Vedci odhalili, ako sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Zároveň je dôležité pripomenúť, že výsledky štúdie pochádzajú z pozorovania, ktoré bolo realizované pred výskytom omikronu. Vedci však očakávajú, že imunitná odpoveď je podobná a závery sa nemusia nevyhnutne zovšeobecniť na nový variant. Tieto zistenia by však nemali byť inšpiráciou pre očkovaných, aby začali organizovať koronavečierky s cieľom nakaziť sa. Slovo superimunita síce znie príťažlivo, ale privolávanie si nákazy v čase, keď SARS-CoV-2 cirkuluje alarmujúcou rýchlosťou, nie je dobrý nápad. "Pravdepodobnosť získania prielomovej infekcie je v súčasnosti vysoká. A vďaka očkovaniu bude jej priebeh miernejší a skončí sa superimunitou," doplnil Tafesse.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusSuperimunitaCOVID-19Prielomová infekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu