Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Profesor upozorňuje: Ak ste dostali COVID-19, mali by ste okamžite podstúpiť toto vyšetrenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexandr Kulikov)

LONDÝN - Štatistiky nikdy neklamú. Vo Veľkej Británii sa však prišlo na to, že približne u jedného zo sto pacientov hospitalizovaných s COVID-19 sa objavia poruchy centrálneho nervového systému. Odborník v tejto súvislosti upozorňuje na dôležitosť vyšetrenia mozgu.

Mŕtvica a krvácanie do mozgu patria medzi potenciálne smrteľné choroby spojené s ochorením COVID-19. Boli opísané aj v dosiaľ najväčšej medzinárodnej štúdii svojho druhu. "O problémoch s dýchaním a pľúcami sa toho napísalo už veľa v spojitosti s koronavírusom, ale len málokedy sa hovorí o postihnutí iných orgánov," vyjadril sa profesot Scott Faro pre SkyNews. "Naša štúdia dokazuje, že komplikácie centrálneho nervového systému predstavujú významnú príčinu chorobnosti a úmrtnosti počas tejto ničivej celosvetovej pandémie," varoval. 

Znepokojujúce zistenie: COVID-19 dokáže vážne poškodiť mozog, takéto to má následky

Profesor začal svoje skúmanie po zistení, že existuje len malý počet zaznamenaných prípadov, kedy pozitívni pacienti v nemocnici mali súčasne problémy aj s nervovým systémom. Spoločne s kolegami skúmali takmer 40 000 pacientov zo siedmich nemocníc v USA a štyroch v Európe, prijatých od septembra 2019 do júna 2020, ktorí mali pozitívny test na COVID-19. Z dostupných údajov sa vedelo, že išlo o seniorov v priemernom veku 66 rokov, pričom mužov bolo dvakrát toľko ako žien. 

Profesor upozorňuje: Ak ste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Spojitosť s mozgovou príhodou 

Hlavným dôvodom hospitalizácie bola u všetkých pacientov zmätenosť a zmena duševného zdravia. Nasledovala horúčka. Mnohí z nich mali aj iné problémy, na ktoré sa liečili už dlhodobo, Išlo najmä o cukrovu a srdcové ochorenia. Výskyt 1,2 percenta znamená, že o niečo viac ako jeden pacient zo sto, ktorý bol do nemocnice prijatý s covidom, bude mať problém s mozgom. Najčastejšie išlo o mozgovú príhodu, vnútorné krvácanie a encefalitídu. Výskum okrem toho odhalil aj malé percento nezvyčajných nálezov, akými sú akútna diseminovaná encefalomyelitída (ADEM), zápal mozgu a miechy a syndróm zadnej reverzibilnej encefalopatie.

Profesor upozorňuje: Ak ste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Najdôležitejšie je poznať výskyt všetkých problémov centrálneho nervového sytému. Pacienti s ochorením COVID-19 by mali preto absolvovať aj vyšetrenie mozgu, pretože tu existuje veľmi tenká hranica medzi koronavírusom a prípadnou infekciou mozgu," dodal Faro na záver.

 

Viac o téme: MozogKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu