Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci vyvinuli novú, netypickú zbraň proti šíreniu KORONAVÍRUSU: Nálož sa znižuje až o 95 percent!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - V boji proti pandémii covidu-19 môže pomôcť aj experimentálna žuvačka, ktorú vyvinuli vedci v USA. Žuvačka obsahuje kópie enzýmu ACE2, ktorý funguje ako receptor vírusu na povrchu ľudských buniek a dokáže tak významne znížiť množstvo vírusu v slinách. Infikovaný človek, ktorý by žul takúto žuvačku, by nakazil oveľa menej ľudí, napísala agentúra Reuters.

Výsledky experimentu odborníci z univerzity v Pensylvánii zverejnili v časopise Molecular Therapy. Vo svojej štúdii uvádzajú, že v laboratórnych podmienkach skúmali množstvo vírusu v slinách a pozorovali, ako sa znižuje pri použití žuvačky. Podľa nich sa vírusová nálož pri žuvaní enzýmovej žuvačky môže znížiť až o 95 percent. 

Dajte si žuvačku po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Žuvačka má chuť a konzistenciu podobnú tým klasickým a dá sa roky bezpečne skladovať pri izbových teplotách. Podľa autorov výskumu sa žuvaním enzýmy nepoškodia. Zníženie vírusovej nálože v slinách môže pomôcť pri spomalení šírenia nákazy, pretože koronavírus sa často prenáša pri rozprávaní, kašľaní alebo kýchaní.

Viac o téme: ŽuvačkaSlinyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu