Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Na dne oceánu sa v minulosti preháňal obrí tvor: Vyzeral ako vesmírna loď!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OTTAWA - Pred zhruba 506 miliónmi rokov sa na dne oceánu na mieste dnešnej Kanady preháňal zvláštny morský živočích. Je jedným z najväčších predátorov, ktorý sa dovtedy na Zemi objavil, uvádzajú vedci, ktorí ho pre jeho podobnosť s mimozemskými vesmírnymi loďami v sci-fi tvorbe prezývajú "materská loď". O objave informovala agentúra Reuters.

Tvor pomenovaný Titanokorys Gaines bol objavený v národnom parku Kootenay v kanadských Skalistých horách. Na dĺžku meral pol metra a v porovnaní s vtedajším životom ide o skutočného obra. "Väčšina iných organizmov bola v tom čase menšia ako necht na ľudskom palci. Pre porovnanie: Titanokorys bol dlhší ako predlaktie dospelého človeka. Áno, bol to obrovský chlapík," uviedol paleontológ Jean-Bernard Caron z Kráľovského Ontárijského múzea v Toronte a vedúci autor štúdie uverejnenej v odbornom časopise Royal Society Open Science.

Hlava tvora zaberala zhruba dve tretiny jeho celkovej dĺžky. Mal zložené oči, ktoré dnes pozorujeme u prevažnej väčšiny hmyzu a niektorých kôrovcov, okrúhly ústny otvor, dve klepetá pripomínajúce hrable a rad plutvičiek, s pomocou ktorých plával. "Celkový tvar živočícha pripomínal torpédo a bol celkom plochý, pre adaptáciu na život na dne mora. Keďže bolo jeho telo tak krátke, dal by sa prirovnať k obrovskej plávajúce hlave - vskutku bizarne vyzerajúce zviera," dodal Caron.

Živil sa pravdepodobne korisťou, ktorá sa zahrabávala do mäkkého oceánskeho dna, ako sú červy. Vedci tak súdia na základe klepiet, ktoré slúžili k posúvaniu koristi smerom k ústam. Tvor žil v čase, keď väčšina Severnej Ameriky bola dnom tropických morí. Vedci čiastočné fosílie najmenej desiatok zástupcov tohto druhu objavili v Britskej Kolumbii v rokoch 2014 až 2018, najmä v oblasti Burgesských bridlíc, ktoré sú pre objavy fosílií z obdobia kambria naozajstnou zlatou baňou. Titanokorys patrí medzi článkonožce, širokú skupinu zahŕňajúcu hmyz, pavúky a kôrovce. Prehistorický druh sa so svojou obriou hlavou podobal dnešným ostrorepom, ktorí sú považovaní za živé fosílie.

Viac o téme: ObjavFosílieŽivočíchTitanokorys Gaines
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu