Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Osemkilometrová skaza na diaľnici: Jej odpratanie bude trvať najmenej deväť mesiacov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Le Parisien)

BRUSEL - Opustená diaľnica vo východnej časti Belgicka je takmer pochovaná pod nahromadenými odpadkami - zničenými chladničkami, rozbitým nábytkom, roztrhanými závesmi, hračkami alebo nefunkčnou elektronikou. Na provizórnej, osem kilometrov dlhej skládke neďaleko Liège sa nahromadilo 90 000 ton odpadov z domácností poškodených júlovými záplavami. Impozantná hradba z poškodených predmetov je dôkazom skazy, ktorú rozbúrený vodný živel priniesol, uviedol spravodajský server France 24.

Po júlových záplavách, ktoré si vyžiadali v Belgicku 40 obetí a zničili domy, školy aj obchody, boli belgické úrady postavené pred problém, čo majú urobiť s hromadami odpadu. "Všetky veci z domácností, skrine a ďalší nábytok, sa zničili. Ľudia ich dávali von pred dom a obce samozrejme museli ulice z bezpečnostných dôvodov vypratať," povedal šéf upratovacej služby INTRADEL Luc Joine. 

Okolité skládky a zberné dvory sa čoskoro naplnili, a tak upratovacia služba vytvorila tri dočasné úložiská, kam odviezla 160 000 ton opadu. Asi polovica z neho skončila práve na uzavretej diaľnici A601.

Povrch cesty podľa šéfa upratovacej služby bráni tomu, aby do pôdy prenikli prípadné škodlivé látky. Časti diaľnice, ktoré sú viditeľné z okolitých domov, sú zakryté plachtami. Odpadová služba teraz plánuje roztriediť až 60 percent zo zhromaždených odpadkov a zvyšok spáliť. Skládka je ale tak rozsiahla, že tieto práce potrvajú najmenej deväť mesiacov.

Viac o téme: ZáplavySkládkaBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu