Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Hrozivé odhalenie vedcov: Satelity zrejme podcenili situáciu, je to ešte horšie, ako sme predpovedali!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

LIVERMORE - Družice merajúce zemskú atmosféru ukazujú najmä to, aký vplyv majú klimatické zmeny na našu planétu. Nová štúdia naznačuje, že tieto merania mohli za posledných štyridsať rokov podceniť vplyvy otepľovania. Vedci zatiaľ nevedia, či satelitné merania podcenili teplotu alebo nadhodnotili vlhkosť v atmosfére.

Nová štúdia publikovaná v časopise Journal of Climate naznačuje, že merania z umelo vytvorených nebeských objektov mohli za posledných štyridsať rokov podceniť následky otepľovania. Výskum sa zameral na základné vlastnosti tropických klimatických zmien. V kombinácii s rovnicami, ktoré ukazujú koreláciu medzi teplotou a vlhkosťou, experti zistili, že existujú značné rozdiely. "V súčasnosti je ťažké určiť, ktorá interpretácia je dôveryhodnejšia. Naša analýza však naznačuje, že viacero pozorovacích súborov s údajmi sa javí byť v rozpore s inými, nezávisle meranými doplnkovými premennými," uviedol hlavný autor štúdie, vedecký pracovník v oblasti klímy Ben Santer z kalifornského Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL). Podľa neho družicové merania troposféry buď podcenili teplotu, alebo výrazne nadhodnotili množstvo vlhkosti v atmosfére. 

Vedci v rámci štúdie skúmali aj tropickú vodnú paru
Zobraziť galériu (3)
Vedci v rámci štúdie skúmali aj tropickú vodnú paru  (Zdroj: NASA)

Vedci skúmali štyri rôzne vlastnosti zmeny podnebia, ktorými sú tropická teplota a povrchová teplota morských vodných pár k tropickým vodným parám, nižšia troposférická teplota k tropickým vodným parám a stredná až horná troposférická teplota k tropickým vodným parám. Všetky tieto pomery sú v klimatických simuláciách "pevne obmedzené", čo v podstate znamená, že pre vlhkejší vzduch je potrebné viac tepla než pre suchší vzduch. Výskumníci vo svojich zisteniach tiež poznamenali, že satelity mali "systematicky nízku zaujatosť", čo zase znamená, že ukazovali menšie hodnoty, ako boli v skutočnosti. 

Hrozivé odhalenie vedcov: Satelity
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci skúmali atmosféru Zeme: Hrozivé odhalenie, toto sa má stať do roku 2080

"Porovnania medzi doplňujúcimi meraniami môžu objasniť dôveryhodnosť rôznych súborov údajov. Táto práca ukazuje, že starostlivé porovnanie rôznych geofyzikálnych polí nám môže pomôcť s presnosťou určiť historické zmeny podnebia," skonštatoval jeden zo spoluautorov výskumu Stephen Po-Chedley. 

Viac o téme: Globálne otepľovanieKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu